ŠEF MICROSOFTA U ZAGREBU

Steve Ballmer: Milanović me impresionirao

04.11.2013 u 19:03

Bionic
Reading

Šef Microsofta na odlasku donirao je hrvatsko školstvo uslugom vrijednom 12,5 milijuna dolara, najavio izgradnju Inovacijskog centra u Osijeku i suradnju s Hrvatskim telekomom, popričao s premijerom i studentima...

Education Transformation Agreement (ETA), sporazum koji su izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisali u Zagrebu, za cilj ima unapređenje kvalitete hrvatskog obrazovnog sustava te poticanje izvrsnosti i inovativnosti učenika i profesora.

Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Vrijednost te donacije procjenjuje se na blizu 74 milijuna kuna (oko 12,5 milijuna dolara). Ballmer je kasnije, tijekom susreta sa studentima, sporazum nazvao 'mudrim ulaganjem u budućnost', mada je i priznao kako će stvarna vrijednost te donacije biti niža.

'Snažnijim uvođenjem novih, a posebice informacijskih tehnologija, omogućit ćemo transformaciju hrvatskog obrazovanja, poticanje inovacija i razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje u 21. stoljeću te na taj način povećati hrvatsku konkurentnost na globalnom tržištu', rekao je Jovanović. 'Glavni cilj sporazuma je osposobljavanje nastavnika i nositelja obrazovnih procesa. Moramo biti inovativni i konkurentni, a to možemo samo ako je jednaka kvaliteta obrazovanja dostupna svima, a važnu ulogu u tome ima upravo uporaba moderne tehnologije.'

Sporazum ETA uključuje i niz drugih inicijativa, primjerice Suradnici u učenju, koja nastavnicima i profesorima nudi mogućnosti za razmjenu iskustava, praksi i stvaranja globalne zajednice iz 115 zemalja te Microsoft DreamSpark, koja studentima pruža profesionalne alate za razvoj i dizajn modernih aplikacija.

Hrvatski učenici i studenti također će dobiti pristup brojnim prednostima, uključujući pristup Microsoftovom softveru, referentnim materijalima, obuci i povlaštenim informacijama o budućim poslovnim prilikama preko Microsoftovog programa Student-partner.

'Ministar Jovanović i ja se slažemo da je transformacija obrazovanja u Hrvatskoj ključna za dugoročan uspjeh zemlje. ETA je pozitivan korak naprijed u unapređenju suradnje privatnog i javnog sektora potrebnog kako bi se osiguralo da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost', rekao je Ballmer.

Govoreći studentima u Microsoftovu zagrebačku središtu o važnosti obrazovanja, Ballmer je između ostalog naglasio kako računalstvo u oblaku kao platforma pruža veliku priliku za izvoz i distribuciju softverskih proizvoda i rješenja. Napomenuo je kako će u budućnosti softver biti ugrađen u gotovo sve uređaje koje poznajemo te kako će oni koji ga stvaraju trebati biti spremni razvijati ga, njime upravljati i održavati ga.

Općenito gledano, IT bi u budućnosti trebao imati velik utjecaj na sektore zdravstva i obrazovanja, a velike će korake napraviti i na području umjetne inteligencije, odnosno strojnog učenja. Glavni trend u idućih 30 godina bit će, prema njegovom mišljenju, usmjeravanje tehnologije prema tome da nam postane osobna pomoćnica u svakodnevnom životu.

Ballmerov posjet Hrvatskoj uključivao je niz sastanaka s pojedincima i tvrtkama u javnom i privatnom sektoru. Prije potpisivanja sporazuma ETA, Ballmer se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem kako bi razgovarali o Microsoftovim ulaganjima u Hrvatskoj i snazi partnerskog ekosustava s više od 1100 tvrtki.

Odgovarajući na pitanje tijekom susreta sa studentima u Microsoftovoj zagrebačkoj središnjici, Ballmer je rekao kako ga je Milanović impresionirao te kako su uglavnom razgovarali o globalnim tehnološkim trendovima.

Također je posjetio Hrvatski telekom, gdje je s predsjednikom uprave Ivicom Mudrinićem potpisao Sporazum o suradnji i zajedničkom nastupu na tržištu. Partneri će iskoristiti sinergiju i surađivati u razvoju usluga vezanih uz Windows uređaje i usluge u oblaku za privatne korisnike i tvrtke.

Nadalje, Ballmer je održao okrugli stol s Microsoftovim partnerima u Hrvatskoj i zahvalio im na kvalitetnoj suradnji, naglasivši pritom važnost njihove podrške prilikom transformacije Microsofta u tvrtku koja nudi uređaje i usluge.

Dan je završio razgovorom s oko 50 studenata i profesora, gdje je Ballmer naglasio važnost nastavka ulaganja u obrazovanje, IT i poduzetničke vještine koji su preduvjeti za konkurentno nacionalno gospodarstvo.

Zajedno s gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, Ballmer i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković su najavili namjeru otvaranja Microsoftovog inovacijskog centra (MIC) u Osijeku, kako bi potaknuli daljnji razvoj lokalne softverske ekonomije. To će biti treći takav centar u Hrvatskoj, nakon Varaždina i Splita.

Zanimljivo su to formulirali, doduše - najavljena je namjera otvaranja, bez rokova i drugih konkretnih informacija, koje bi ih obvezale na bilo koji način.