KRAJ PRIČE

Steam planira prekid podrške za starije verzije Windowsa, pogledajte kad stiže promjena

30.03.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Popularni klijent za videoigre od 2024. više neće pružati podršku za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1

Valve navodi da će sljedeće godine ukinuti podršku za Steam na Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1. Ova odluka slijedi potez drugih tvrtki trećih strana koje se postupno udaljavaju od starih verzija Windowsa nakon što je Microsoft za njih ukinuo podršku.

Valve će podršku prekinuti 1. siječnja 2024. uz naglasak da Steam ovisi o Chromeu koji je nedavno prekinuo podršku za navedene sustave, piše Mspoweruser.

'Ova promjena je nužna zato jer se temeljne značajke u Steamu oslanjaju na aktualnu verziju Chromea, koja više ne radi na starijim verzijama Windowsa', kažu iz Valvea. 'Osim toga, buduće verzije Steama će zahtijevati značajke Windowsa i sigurnosna ažuriranja koja su prisutna samo u Windowsima 10 i kasnije.' Tvrtka je poticala svoje klijente da nadograde sustave na novije podržane verzije Windowsa, rekavši da bi ostanak na starom mogao rezultirati mogućim rizicima zlonamjernog softvera.

'Iako podrška neće prestati do 2024., potičemo sve korisnike Windowsa 7/8/8.1 da sustave ažuriraju što prije', kažu. 'Microsoft je ukinuo sigurnosna ažuriranja i tehničku podršku za Windows 7 u siječnju 2020. i za Windows 8.1 u siječnju 2023. Računala koja pokreću ove operativne sustave, kada su spojena na internet, podložna su novom zlonamjernom softveru i drugim eksploatacijama koje neće biti zakrpane. Taj zlonamjerni softver može uzrokovati pad performansi ili rušenje računala, Steama i igara. Zlonamjerni se softver također može koristiti za krađu pristupa u Steam račun ili druge usluge.'

Dok sve više tvrtki slijedi odluku Microsofta da za sobom ostave spomenute stare verzije Windowsa, Mozilla je najavila da će nastaviti podržavati svoj Firefox preglednik koji radi na Windowsima 7 i 8 do trećeg kvartala 2024. Odluka je stigla nakon prošlogodišnjeg izvješća o tome da tvrtka razmatra produljenje ove potpore. Premda su ovo dobre vijesti, to ne znači da će Firefox zauvijek biti zaštićen, iako Mozilla navodi da nije sigurno kada će potpuno ukloniti podršku za Windows 7 i 8.