PREDSTAVILI ALAT OTVORENOG KODA

Startup Daytona na korak do nove investicije: Burazin nam je otkrio što se novo 'kuha'

09.03.2024 u 14:19

Bionic
Reading

U domaćem startupu trenutno su fokusirani na razvoj i usavršavanje proizvoda. No razmišlja se i o prikupljanju sredstava za snažnije pozicioniranje na tržištu

U rujnu prošle godine Ivan Burazin objavio je da nakon dvije godine odlazi iz Infobipa s pozicije direktora za developersko iskustvo te da će se posvetiti novoosnovanom startupu Daytona, 'inovativnoj razvojnoj platformi koja nudi sigurna i skalabilna razvojna okruženja za ubrzanje razvoja u tvrtkama', iza koje stoji tim iz tvrtke Codeanywhere.

Samo dva mjeseca kasnije startup je osigurao dva milijuna dolara investicija u najranijoj, pre-seed rundi financiranja. Daytoninu viziju developerskog okruženja prepoznali su suosnivač Infinuma Tomislav Car, suosnivači Microblinka Izet Ždralović i Jurica Cerovec, osnivač Devota Martin Morava, suosnivač Nanobita Alan Sumina, osnivač Photomatha Damir Sabol i osnivač Fivea Luka Abrus.

Većina prikupljenih sredstava usmjerena je na razvoj proizvoda, rekao je Burazin, jedan od suosnivača Daytone. U planu je i seed runda investicija, kojom će nastojati prikupiti sredstva za pozicioniranje na tržištu. Ali trenutno su fokusirani na razvoj proizvoda i sadašnje klijente.

'Kada procijenimo da smo spremni za fazu pozicioniranja na tržištu, započet ćemo i s pripremama za drugu rundu prikupljanja sredstava. Međutim u ovom trenutku o tome još ne razmišljamo', istaknuo je Burazin.

Alat otvorenog koda

Daytona je ovaj tjedan lansirala istoimeni alat otvorenog koda, kao odgovor na sve složeniji proces postavljanja developerskog okruženja.

'Proces je toliko složen da smo sastavili sveobuhvatni vodič koji detaljno opisuje sve potrebne korake za postavljanje - proteže se na 5000 riječi, sedam koraka i zahtijeva od 15 do 45 minuta. Ta složenost i komplikacije su nepotrebne jer vam je s Daytonom potrebna samo jedna naredba: daytona create.

Daytona zatim automatizira cijeli proces; osigurava instancu, interpretira i primjenjuje konfiguraciju, postavlja prebuilds, uspostavlja sigurnu VPN vezu, sigurno povezuje lokalno ili Web IDE te dodjeljuje potpuno kvalificirano ime domene razvojnom okruženju radi jednostavnog dijeljenja i suradnje', opisao je novi alat Burazin.

Cilj je, dodao je, uštedjeti vrijeme programerima te njihove radne procese učiniti bržima i jednostavnijima.

U planu nova zapošljavanja

Daytona trenutno zapošljava 13 djelatnika iz Hrvatske i Sjedinjenih Država (u San Franciscu, Los Angelesu i New Yorku), a nedavno im se pridružio i pisac tehničke dokumentacije iz Irske. 'Nastavit ćemo sa zapošljavanjem i ove godine', poručio je Burazin.

Tim trenutno opslužuje deset velikih korporacija. Većinom dolaze iz financijskog sektora, što je, prema Burazinovoj procjeni, posljedica snažnog naglaska na sigurnosne aspekte Daytone.

Usluge naplaćuju po korisniku mjesečno. Klijenti su im uglavnom velike kompanije iz zapadne Europe i SAD-a koje nisu nužno tehnološke, a zapošljavaju velik broj developera. 'Ciljamo na banke, osiguranja, vojsku i druge regulirane industrije', naglasio je Burazin.

U radu koriste umjetnu inteligenciju kako bi ubrzali pojedine procese, ali nema je i u samom proizvodu.

Trenutno sve ide po planu

U idućih godinu do dvije planiraju usavršiti proizvod i pronaći svoje mjesto pod suncem na tržištu. Daytona otvorenog koda prvi je korak u tom smjeru. Burazin kaže da nije požalio to što je napustio poziciju u upravi Infobipa kako bi se posvetio razvoju svog posla.

'Kada smo Vedran Jukić, Goran Draganić i ja pokrenuli PHPanywhere 2009. godine, koji je kasnije postao Codeanywhere, postavili smo ciljeve koje još nismo ostvarili. Stekli smo ogromno iskustvo programiranja u oblaku, vrijedna poznanstva te nemamo razloga ne pokušati ponovno s novim rješenjem. Trenutno sve ide po planu i siguran sam da smo donijeli dobru odluku', naveo je.

Ipak, i dalje je uključen u organizaciju konferencije Shift, namijenjene programerima.

'Povremeno savjetom pomažem Infobipovom timu koji je preuzeo organizaciju konferencije. Nisam direktno uključen u odluke, ali rado pomognem oko izbora neke teme, govornika ili kada iskrsnu neki nepredviđeni izazovi, čega u organizaciji događaja ne nedostaje', rekao je Burazin.