DAYTONA

Ivan Burazin otišao iz Infobipa i pokrenuo novi startup

01.09.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Stručnjaci za razvoj u oblaku pokrenuli su Daytonu, sigurnu i fleksibilnu alternativu GitHub Codespaces, Microsoftovoj usluzi, za upravljanje razvojnim okruženjima. Među tim je stručnjacima i Ivan Burazin, bivši član Uprave Infobipa i direktor za developersko iskustvo, koji stoji iza Shift konferencije koju je Infobip akvizirao 2021.

Nakon dvije godine Burazin je otišao iz Infobipa s pozicije direktora za developersko iskustvo, na kojem ga je zamijenio Nikola Pavešić. No u Infobipu Burazin ostaje savjetnik u organizaciji konferencije.

S obzirom na to da iza sebe već ima developersko iskustvo te iskustvo osnivanja startupa, 'vraća se korijenima'. Naime Burazin je pokrenuo novi startup Daytonu. A o čemu se točno radi?

Daytona je, navodi čelnik tvrtke, 'inovativna razvojna platforma koja nudi sigurna i skalabilna razvojna okruženja za ubrzanje razvoja u tvrtkama'. Zahvaljujući tom alatu, softverski inženjeri uštedjeli bi sate rada koliko im je potrebno za pripremu svih alata za rad u novom okruženju. Dosad su velike tvrtke to razvijale same, za vlastite potrebe.

Iza Daytone stoji uigrani tim tvrtke Codeanywhere, pionira razvojnih okruženja u oblaku. Tvrtku su 2013. osnovali Ivan Burazin, zatim Vedran Jukić, suosnivač i glavni tehnički direktor te Goran Draganić, glavni arhitekt. 'Njihove komplementarne vještine i zajednička vizija čine ih idealnim timom za ponovno revoluciju razvoja u računalnom oblaku', navode iz startupa.

'Daytona nudi samostalno upravljana razvojna okruženja, posebno prilagođena zahtjevima velikih organizacija i reguliranih poduzeća. Postojeća rješenja ne uspijevaju zadovoljiti mnoge zahtjeve poduzeća vezano uz sigurnost, fleksibilnost i samostalno upravljanje.

Daytona se integrira s postojećim sustavima i kompatibilna je sa širokim spektrom platformi, kao i alata za upravljanje izvornim kodom. Daytona nudi granularne kontrole pristupa, napredne sigurnosne značajke i mogućnost rada u hibridnim i multi-cloud okruženjima', navode iz startupa.

Do sada, tvrtke poput Ubera, Shopifyja, LinkedIna, Eventbritea i drugih suočavale su se sa strogim sigurnosnim i efikasnosnim zahtjevima bez odgovarajućih rješenja. Često su bile prisiljene samostalno razvijati prilagođena rješenja. 'Daytona premošćuje taj jaz nudeći organizacijama kontrolu nad njihovim razvojnim okruženjima, bilo na lokaciji (on-premise) ili u oblaku', navode iz startupa.

Zamah među elitnim poduzećima

Prije službenog pokretanja, Daytona je već privukla pažnju i poslovanje kupaca iz industrija poput zrakoplovstva, bankarstva i telekomunikacija, navode iz tvrtke. A među tim kupcima su i tvrtke s liste Fortune 500 (lista najboljih svjetskih tvrtki po ukupnim prihodima, op.a.)

'Daytona omogućava tvrtkama da povećaju produktivnost i ubrzaju inovacije, uz očuvanje sigurnosti i kontrole ključne za njihov uspjeh. Uzbuđeni smo što možemo ponuditi rješenje za standardizirana razvojna okruženja koje osnažuje poduzeća da optimiziraju svoj razvojni ciklus', rekao je Burazin.

Osnivači s desetljećima iskustva

'Središnja inovacija Daytone su standardizirana razvojna okruženja (SDE) koja objedinjuju iskustvo razvojnih inženjera. SDE automatiziraju pokretanje i upravljanje konzistentnim, sigurnim okruženjima.

Razvojni inženjeri dobivaju zasebne, unaprijed konfigurirane radne prostore da odmah počnu s kodiranjem. Daytona SDE ugrađuje najbolje prakse dopuštajući fleksibilnost za personalizaciju vlastitih postavki', navode iz tvrtke.