INTERVJU: PAVLE ZOBUNDŽIJA

Samsungov direktor za tportal o planovima tvrtke: Samo nebo je granica!

17.02.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung Electronics pojačao je zadnjih godina prisutnost u regiji. Koji su najveći tehnološki izazovi u mobilnoj industriji, kakve trendove možemo očekivati, što Samsung planira sljedeće i kakvi su poslovni rezultati u Hrvatskoj i regiji neke su od tema koje smo pretresli s Pavlom Zobundžijom, direktorom odjela mobilnih komunikacija u Samsung Electronics Adriatic

Samsung je nedavno premijerno predstavio najnovije mobilne uređaje na čelu sa Samsung Galaxy S24 Ultra. Zanimljiva stvar oko ovih telefona je što predstavljaju svojevrsnu naznaku onog što postaje velikim mobilnim trendom, a to je uvođenje umjetne inteligencije u naše svakodnevne mobilne navike.

Kako bismo više saznali o budućim potezima Samsunga, poslovanju u Hrvatskoj i regiji te koji su najveći tehnološki izazovi koji čekaju mobilnu industriju razgovarali smo s direktorom Samsung Electronics Adriatica Pavlom Zobundžijom.

Sudeći prema najnovijoj seriji flagship uređaja, glavna tema je trenutno umjetna inteligencija. Koji nas tehnološki trendovi u Samsungu očekuju u 2024. i nadalje?

Umjetna inteligencija je svakako glavna tema u industriji, i nakon usavršavanja u našim razvojnim centrima, ima ključnu ulogu u najnovijoj Galaxy S24 seriji, ali se diskretno 'provlači' i kroz Samsung kućanske uređaje i sve ono što bismo mogli nazvati Samsung ekosustavom za pametni dom.

AI će i dalje biti središnja tema u našim budućim inovacijama, kao i nadogradnja postojećih uređaja na tržištu.To pokazuje našu predanost neprestanom usavršavanju ponude i obećanju dugovječnosti uređaja za naše korisnike. Naši timovi za istraživanje i razvoj i dalje će usmjeravati fokus prema integraciji umjetne inteligencije u različite aspekte naših proizvoda i usluga.

Jedan od ključnih trendova koji ćemo nastaviti razvijati je AI potpomognuto korisničko iskustvo koje uključuje daljnje poboljšanje komunikacijskih mogućnosti pametnih telefona korištenjem AI prevoditelja i Chat Assist alata, te unaprjeđenje kreativnih alata za uređivanje fotografija i videozapisa.

Svakako moramo spomenuti i poboljšanje performansi uređaja uz pomoć AI-ja. Korisnici će to osjetiti kroz optimizaciju rada uređaja i modele računalnog učenja koji prate scenarije korištenja te tako omogućavaju još brži i učinkovitiji rad uređaja, posebno kada je u pitanju gaming, snimanje i uređivanje videozapisa te multitasking. Kontinuirano radimo na jačanju sigurnosti i privatnosti korisnika, integrirajući napredne tehnologije poput Samsung Knox i inovativnih postavki privatnosti kako bismo im osigurali privatnost i sigurnost podataka, tim više što pametni telefoni sve više postaju produžetak naših 'digitalnih identiteta' i naši su svakodnevni digitalni pomoćnici.

U modernoj eri umjetne inteligencije i rapidne digitalizacije, privatnost i sigurnost korisnika važnija je nego ikad. Kako u 2024. Samsung osigurava privatnost korisničkih podataka i sigurnostmobilnih te IoT uređaja?

Porastom korištenja digitalnih uređaja i usluga, korisnici sve više dijele osobne podatke na internetu. To uključuje osjetljive informacije poput financijskih podataka, zdravstvenih informacija, lokacija, navika kupovanja i još mnogo toga, a sve veća količina podataka koja se prikuplja i pohranjuje čini korisnike ranjivima na potencijalne zloupotrebe ili povrede privatnosti. Osim toga, povećanjem digitalne povezanosti raste i rizik od kibernetičkih prijetnji poput hakiranja, računalnih virusa, phishinga i drugih oblika kibernetičkih napada, a sve veći broj korisničkih podataka pohranjenih u digitalnom obliku postavlja korisnike u opasnost od gubitka povjerljivih informacija ili krađe identiteta.

Istovremeno moramo voditi računa o dugovječnosti uređaja i omogućiti korisnicima da ih bezbrižno koriste ne samo dvije ili tri godine, već i mnogo dulje od toga. Hardver to svakako podržava s obzirom na čistu procesorsku snagu i kvalitetu izrade, a dugovječnost i pouzdanost prati i softver; s Galaxy 24 serijom dajemo obećanje korisnicima za sedam godina sigurnosnih ažuriranja i sedam generacija nadogradnji operativnog sustava. Kroz niz inicijativa i tehnoloških pristupa, privatnost i sigurnost korisnika temelj su naše tehnološke strategije. Jedan od načina na koji to postižemo je kroz naše sustave enkripcije podataka, koji osiguravaju da su svi podaci korisnika zaštićeni tijekom prijenosa i pohrane.

Također, neprestano radimo na poboljšanju naših sigurnosnih protokola i tehnologija kako bismo spriječili neovlašteni pristup i zloupotrebu korisničkih podataka. Uz to, Samsung redovito provodi sigurnosna ažuriranja softvera kako bi se otkrili i riješili potencijalni sigurnosni propusti i ranjivosti. Samsung Knox, kroz Galaxy S24 seriju pruža visoku razinu sigurnosti putem svoje višeslojne sigurnosne platforme koja omogućuje čuvanje ključnih informacija i zaštitu od ranjivosti koristeći end-to-end siguran hardver, detekciju prijetnji u stvarnom vremenu te zajedničku zaštitu. Nadalje, Knox Matrix predstavlja viziju sigurne i povezane budućnosti bez lozinki omogućujući siguran pristup web stranicama i aplikacijama s pomoću digitalnih vjerodajnica.

Poboljšana zaštita podataka uključuje enkripciju od početka do kraja prilikom sigurnosnog kopiranja, sinkronizacije i vraćanja podataka korištenjem Samsung Clouda, osiguravajući korisnicima Galaxy S24 pametnih telefona povezanost i sigurnost. Sve navedeno potvrđuje činjenicu kako Samsung čvrsto stoji na čelu osiguravanja privatnosti i sigurnosti korisnika u eri rapidne digitalizacije, omogućavajući im bezbrižno korištenje pametnih telefona i IoT uređaja dugi niz godina.

  • +6
Samsung Galaxy S24 Ultra slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kakvi su Samsungovi poslovni rezultati u EU, te kako kompanija stoji na hrvatskom tržištu?

Tri su elementa u pozadini Samsungovog snažnog rasta i stabilnosti na europskom tržištu; uz neprestan rad i razgovore s našim partnerima s jedne strane, ulaganje u naše zaposlenike i njihov razvoj s druge, uvijek je primaran fokus na naše korisnike, njihove potrebe i očekivanja te inovacije i tehnološki napredak. I, iz toga, proizlaze vrlo solidni poslovni rezultati u Europskoj Uniji, koji potvrđuju poziciju Samsunga kao ključnog igrača u digitalnoj industriji. Dakako, u razdoblju nakon pandemije COVID19 i s obzirom na trenutna geopolitički izazovna vremena, čitava industrija potrošačke elektronike i telekomunikacija nužno mora pratiti zbivanja i prilagođavati dinamiku poslovanja.

U Hrvatskoj smo svakako u samom vrhu najtraženijih brendova među korisnicima, na što smo iznimno ponosni i što ne shvaćamo olako, ne samo kada su pametni telefoni i njihov ekosustav u pitanju, veći i bijela i smeđa tehnika, klimatizacija, kao i rješenja za poslovne korisnike.Suvremeno ICT tržište zahtijeva agilnost i inovativnostzbog brze evolucije tehnologije, promjena u potrošačkim navikama, jake konkurencije, potrebe za brzim rješenjima te učestalih tehnoloških disrupcija, a

Samsung uspješno nastavlja odgovarati na ove izazove. S fokusom na kvalitetu, pouzdanost i korisničko iskustvo, Samsung nastavlja jačati svoju prisutnost i utjecaj na tržištima diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, te ostaje predan pružanju vrhunskih tehnoloških rješenja koja oblikuju našu digitalnu budućnost.

Kakav je status Samsunga na izazovnom tržištu u Kini? Povratak Huaweija promijenio je tamošnje tehnološke trendove, pa i one vezane uz mobilne uređaje.

Ne mogu komentirati poslovanje na tržištima za koja nisam zadužen. Ponovit ću da je Samsung u samom vrhu industrije, i svojim proizvodima i tehnološkim inovacijama postavlja izuzetno visoku ljestvicu drugima. Međutim u dinamičnom okruženju tehnološkog tržišta, gdje su konkurencija i brze promjene neprestana stvarnost, Samsung se također neprestano prilagođava, razvija, i mijenja, kako bio dugoročno uspješan i konkurentan.

To uključuje praćenje trendova, istraživanje potreba potrošača te razumijevanje čak i najspecifičnijih lokalnih preferencija na različitim tržištima, uključujući i ono u Kini. Stoga je kontinuirani fokus na agilnost i prilagodljivost ključan za održavanje visoke pozicije i daljnji uspjeh na globalnom tržištu.

Koji smatrate da je najveći tržišni izazov s kojim se kompanija trenutno suočava, a što smatrate njezinim najvećim nedavnim uspjehom?

Intenzivnu konkurenciju na tržištu mobilnih uređaja izdvojio bih kao generalno najveći izazov, ali bez daljnjega i kao snažan poticaj za kontinuirano poboljšanje i inovacije. Konkurencija nas motivira da činimo svaku novu generaciju proizvoda i rješenja još boljom, dok korisnike imamo neprestano na prvom mjestu, sa željom ne samo da zadovoljimo već i nadmašimo njihove potrebe i očekivanja.

Pravne i regulatorne promjene, kao i pitanja privatnosti podataka i sigurnosti, predstavljaju značajne izazove koje tvrtke moraju pažljivo razmotriti i rješavati kako bi održale povjerenje svojih korisnika i ostale uspješne na tržištu.Kada govorimo o nedavnim uspjesima kompanije, najveći jeuspješno predstavljanje Galaxy S24 serije pametnih telefona koja je definitivno postavila nove standarde u mobilnoj tehnologiji integracijom AI-ja u softver. Ova serija pametnih telefona predstavlja kombinaciju naprednih značajki, visoke kvalitete kamere i integracije umjetne inteligencije, čime je Samsung potvrdio svoju poziciju kao vodeći inovator u industriji mobilnih uređaja.

Samsung je tijekom proteklih godina često sudjelovao u brojnim kulturnim događanjima, promovirajući pozitivne trendove i kreativnu primjenu tehnologije. Koji su planovi za 2024.?

Svakako, kada govorimo o mogućnostima primjene novih tehnologija u kulturi, samo nebo je granica. U Hrvatskoj nas izuzetno raduje suradnja s nevladinim udruženjem Kontejner, kao i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu; naši TV prijamnici su integralni dio postava Kontejnera i pomažu u prikazu multimedijskih sadržaja progresivnih umjetnika, kako bi ti izvanredni radovi došli do punog izražaja. Čast nam je biti i digitalni partner HNK-a, gdje također podržavamo rad Kazališta,a naši uređaji dodatno doprinose doživljaju posjete, bilo da je riječ o pametnim telefonima koji olakšavaju proces skeniranja karata, do televizora koji upotpunjavaju multimedijski doživljaj.

I u ovoj godini ćemo nastaviti svoju predanost sudjelovanju u kulturalnim događajima kako bismo promovirali pozitivne trendove i kreativnu primjenu tehnologije. Planiramo sudjelovati u raznim umjetničkim festivalima, tehnološkim konferencijama i kulturnim manifestacijama koje naglašavaju inkluzivnost, održivost i društvenu odgovornost.

Naši angažmani usmjereni su na partnerstva s umjetnicima, dizajnerima te organizacijama i inicijativama usmjerenima na promicanje pozitivnih društvenih promjena, poput uspješne prošlogodišnje suradnje s mladim dizajnerima, ali i kampanje 'Vidi više od boje' posvećene kućnim ljubimcima s ciljem pomaganja u procesu udomljavanju.Kroz nove aktivnosti Samsung će nastaviti graditi mostove između tehnologije i kulture te poticati inspiraciju i inovaciju među različitim zajednicama, a sve s ciljemda naše inovacije dopru do što većeg broja ljudi te ih inspiriraju na korištenje potencijala tehnologije u pozitivne svrhe, stvarajući inkluzivnije, održivije i društveno odgovornije društvo.