NAJRJEĐI TULJAN NA SVIJETU

Sredozemna medvjedica snimljena uz obalu Cresa

  • Autor: Hina/pp
  • Zadnja izmjena 27.06.2011 08:51
  • Objavljeno 27.06.2011 u 07:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživači Instituta za istraživanje i zaštitu mora - Plavi svijet tijekom istraživanja dobrih dupina u sjevernom Jadranu proteklog su petka snimili sredozemnu medvjedicu kod otoka Cresa, priopćili su Draško Holcer, kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i predsjednik Instituta za istraživanje zaštitu mora - Plavi svijet te Nikolina Rako iz Plavog svijeta

Sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus) snimili su podvodnom kamerom uz zapadnu obalu otoka Cresa. Snimljena životinja je najvjerojatnije odrasla ženka dužine oko 2,30 metara, a analizom fotografija utvrđeno je kako je riječ o životinji koja je tijekom 2010. opažena i u području rta Kamenjak. Ovom prilikom jedinka je bez straha prilazila plovilu koje je slobodno plutalo s ugašenim motorom.

 

Pregledom terena istraživači Plavog svijeta, utvrdili su kako je životinja koristila podmorsku spilju kao mjesto za odmor.

Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije – jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire). Nažalost, u drugim dijelovima nekadašnjeg područja obitavanja ove vrste ona se može smatrati regionalno izumrlom vrstom. Zbog velike udaljenosti i prostorne izoliranosti mediteranske i atlantske populacije, izmjena gena veoma je ograničena što opstanak vrste dodatno ugrožava.

U Hrvatskoj sredozemna medvjedica nestala je sredinom 60-ih godina kada su ulovljeni posljednji primjerci te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja.

Pojavljivanje sredozemne medvjedice u akvatoriju Kvarnera i Kvarnerića prvi put zabilježeno je u lipnju 2005. kada su je istraživači Plavog svijeta identificirali na fotografijama snimljenim u blizini otoka Silbe te kasnije na snimkama HTV-a napravljenim na Malim Srakanama. Unatoč brojnim dojavama o opažanjima u Jadranu tijekom posljednjih desetljeća, upravo su to bila prva fotografijama i snimkama potvrđena opažanja sredozemne medvjedice u Jadranu.

Otad Plavi svijet redovito prati pojave ove vrste u području sjevernog Jadrana, točnije u akvatoriju od Pule i rta Kamenjak do Raba i Lošinja.

U suradnji s dr. sc. Giuliom Mo i kolegama iz talijanskog državnog Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša (ISPRA, Rim), koji se bave istraživanjem sredozemne medvjedice u Mediteranu, temeljem fotografija s Punta Verudele još u studenom 2005. utvrđeno je kako se u području pojavila vjerojatno odrasla ženka. Na osnovi dostupnog foto i video materijala provedena je fotoidentifikacijska analiza koja upućuje da se u nekim opažanjima radi o istoj životinji koja se nastanila u navedenom području. Također, prostornom i vremenskom analizom opažanja potvrđenih snimaka utvrđeno je kako na tom prostoru zasigurno boravi jedna životinja.

Najčešća opažanja sredozemne medvjedice napravljena su upravo u području Premanture i rta Kamenjak u Istri. S ciljem utvrđivanja mogućih boravišta i odmorišta u području Kvarnera i Kvarnerića, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, Plavi svijet je 2006. proveo istraživanje staništa. Rezultati su upućivali na to da postoji nekoliko pogodnih lokaliteta, a opažanja medvjedice redovito se bilježe u širem području Kvarnera i Kvarnerića, navode Holcer i Rako iz Plavog svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi