SEZONA PANIKE

Srbi strahuju od mutiranog virusa svinjske gripe

13.12.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon što je Independent objavio vijest da je mutirani virus svinjske gripe u Velikoj Britaniji odnio 10-ak života, mediji u Srbiji javljaju da isti patogen prijeti i njima

Prema pisanju Pressa, srpski epidemiolozi očekuju da bi virus mogao doći u Srbiju u drugoj polovici prosinca. Zasad nije zabilježen nijedan slučaj u toj zemlji.

Šefica Nacionalnog laboratorija za gripu u Institutu Torlak, dr. Jasminka Nedeljković objasnila je da su među stanovništvom Srbije prošle sezone primijećene određene mutacije virusa, no ističe da se čekaju konačni rezultati uzoraka koji su poslani u London.

'Prošle sezone primijećene su određene mutacije virusa, ali tada još nije bilo dovoljno podataka da bismo znali jesu li one odgovorne za teže slučajeve. Znanstvene spoznaje nisu iskristalizirane. Poslali smo uzorke u London i čekamo konačne rezultate. Provjeravamo jesu li teške upale pluća kod pojedinih mladih i zdravih ljudi posljedice toga. Virusi se obično umnožavaju u gornjem dijelu respiratornog trakta, ali kad siđu dolje, kao što je bio slučaj kod ptičje gripe, postoji opasnost da dođe do teške upale pluća i smrtnog ishoda. Je li to spuštanje virusa u donje dijelove pluća zapravo mutacija, tek trebamo vidjeti', objasnila je dr. Nedeljković.

Promjene u ponašanju virusa H1N1 prvi su primijetili australski znanstvenici. Prema njihovim spoznajama, mutirani se virus prvi put u siječnju pojavio u Singapuru, a potom se proširio prema Australiji i Novom Zelandu.

Srpski epidemiolog Predrag Kon ističe da će ove godine, pored H1N1, biti aktualna još dva virusa gripe - A (H3N2) i B virus.

'Trenutno je u Srbiji situacija potpuno mirna. Imamo slučajeve kliničke gripe, odnosno gripe koja nije laboratorijski potvrđena, ali još nijedan soj nije izoliran', rekao je dr. Kon.

Sporni virus svinjske gripe, osim u Velikoj Britaniji, već je navodno izoliran i u Švedskoj i Finskoj.