rigorozne kazne

Špijuniranje telefona bračnog partnera u ovoj zemlji vas može odvesti u zatvor

03.04.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Telefonsko špijuniranje bračnog partnera odsad je kažnjivo u Saudijskoj Arabiji i zatvorskom kaznom te velikom novčanom globom, objavilo je u ponedjeljak saudijsko ministarstvo informiranja.

'Osobe u braku koje planiraju prisluškivati svog bračnog partnera ili partnericu morat će dvaput razmisliti je li vrijedno upuštati se u takvu aktivnost jer im prijeti kazna od 500.000 rijala (108.000 eura) i zatvorska kazna do godine dana', navodi ministarstvo u priopćenju.

Ta se odredba tiče novog zakona protiv kibernetičkog kriminala koji je stupio na snagu prošli tjedan i mora, prema odluci vlasti "štititi moralnost pojedinaca i društva, ali također i privatni život".

Zakon je donesen kako bi odgovorio na 'stalan rast kaznenih djela s područja kibernetičkog kriminaliteta kao što su ucjene, pronevjere i kleveta', nastavlja ministarstvo.

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju

Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), no Saudijska Arabija je među svjetskim liderima po korištenju mobitela i društvenih mreža po stanovniku.

Više od polovice Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtualni svijet bijeg od službenih struktura i tradicija. 

Ta je bogata monarhija počela zadnjih mjeseci provoditi reforme, pa je tako nedavno odlučila prestati biti posljednja država u svijetu koja ženama brani upravljanje motornim vozilima, no ta reforma treba tek stupiti na snagu u lipnju.