PUT U SVEMIR

SpaceX najavio: Nova misija Falcon Heavy dobila je datum lansiranja

18.12.2023 u 10:05

Bionic
Reading

SpaceX-ova raketa u orbitu nosi X-37B - eksperimentalnu letjelicu američke vojske

SpaceX je otkrio novi datum lansiranja za misiju u kojoj će njegova raketa Falcon Heavy s trostrukim boosterom u orbitu odvesti eksperimentalni svemirski zrakoplov američkih svemirskih snaga.

Privatna tvrtka za svemirske letove objavila je da lansiranje planira najkasnije za četvrtak, 28. prosinca.

Prošlog je tjedna SpaceX odustao od lansiranja rakete čak četiri puta. Razlozi su bili loši vremenski uvjeti na mjestu lansiranja u Svemirskom centru Kennedy na Floridi i neodređeni 'sporedni problem' na zemlji. Niti u jednom trenutku nije bilo naznaka problema koji bi utjecao na samu raketu koja će, jednom kad misija krene, biti lansirana tek osmi put u svojoj petogodišnjoj povijesti.

Uz Falcon Heavy i njegov masivni potisak pri lansiranju, polijetanje obećava da će biti, piše Digital Trends, 'pravi spektakl za svakoga tko ga osobno promatra ili gleda prijenos uživo'.

Dok je Falcon Heavy tri puta snažniji od SpaceX-ove radne rakete Falcon 9, znatno je manje moćan od tvrtkine sljedeće generacije vozila Starship koji, podsjetimo, nije uspio dosegnuti orbitu tijekom svoja prva dva probna leta.

X-37b Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Falcon Heavy će lansirati svemirski zrakoplov X-37B američkih svemirskih snaga na njegovu sedmu misija od 2010. godine. Vozilo bez posade nalik svemirskom šatlu provodit će razne testove dok je u orbiti, uključujući let u 'novim orbitalnim režimima, eksperimentiranje s budućim tehnologijama podizanja svijesti o svemiru i istraživanje učinaka zračenja na materijale koje osigurava NASA,', kažu iz Space Forcea.