JUPITEROVA EUROPA

NASA vas poziva da pošaljete svoje ime u svemir u 'Poruci u boci'

04.12.2023 u 10:16

Bionic
Reading

NASA nudi ljudima priliku da do kraja ove godine pošalju svoja imena u svemir u sljedećoj misiji na Jupiter koja kreće u listopadu sljedeće godine

Godine 2024. nova će svemirska letjelica juriti prema Jupiteru u pokušaju da sazna ima li života na njegovu mjesecu Europa. Letjelica neće nositi samo senzore visoke tehnologije, već i pjesmu posvećenu misiji i - stotine tisuća imena ljudi, među kojima bi moglo biti i vaše.

Inicijativa 'Poruka u boci' u svemir će poslati imena ljudi ugravirana na svemirskoj letjelici Europa Clipper koja bi u Jupiterovu orbitu trebala ući do 2030. godine.

Besplatno možete putem ove poveznice poslati svoja imena do kraja 2023. Ona će biti upisana na mikročip ugrađen u letjelicu. Radi se o silicijskom mikročipu veličine kovanice od jednog eura, pri čemu svaka linija teksta ima širinu od samo 75 nanometara.

'Pridružite se misiji i neka vaše ime bude ugravirano na NASA-inoj svemirskoj letjelici Europa Clipper koja će istraživati Europu, oceanski svijet u kojem možda postoji život', naveli su iz NASA-e. Svoja imena u 'boci' je poslalo već više od 1,5 milijuna ljudi, od čega više od 2000 iz Hrvatske (u trenutku pisanja teksta).

Na Europa Clipperu također je ugravirana pjesma američke pjesnikinje Ade Limón pod nazivom 'U slavu misterija: pjesma za Europu', koja govri o čudu prirode i znatiželji koja ujedinjuje ljude dok gledaju prema 'malim nevidljivim svjetovima'.

Pjesma je predstavljena u Kongresnoj knjižnici ranije ove godine kada je NASA-ina kampanja prvi put predstavljena. 'Pisanje ove pjesme bila je jedna od najvećih časti u mom životu, ali i jedan od najtežih zadataka koji su mi ikada bili dodijeljeni', rekla je Limón te dodala:

'Naposljetku, ono što je spojilo pjesmu bilo je shvaćanje da pokazujući prema drugim planetima, zvijezdama i mjesecima, također prepoznajemo golemi dar koji naš planet Zemlja predstavlja.'

  • +5
Jupiterov mjesec Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Jupiterov mjesec Europa izdvojen je za misiju jer bi mogao posjedovati izvor energije, tekuću vodu i kemikalije koje omogućuju život, nadaju se znanstvenici. Iako je njegova površina prekrivena ledom, smatra se da se ispod njega nalazi golemi tekući ocean, a kemijska aktivnost ispod vode mogla bi stvoriti uvjete potrebne za održavanje živih organizama.

Iako sunčeva svjetlost ne može doprijeti ispod europskog leda, znanstvenici misle da bi zračenje s Jupitera umjesto toga moglo pružiti održiv izvor energije. Svemirska letjelica otporna na radijaciju ući će u kružnu orbitu oko Jupitera, obavljajući bliske letove pored ledenog mjeseca kako bi ga proučavala.

  • +3
Očaravajući pogled u svemir sniman teleskopima James Webb i Chandra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

'Ako postoji život u Europi, on je gotovo sigurno bio potpuno neovisan o podrijetlu života na Zemlji', rekao je Robert Pappalardo, projektni znanstvenik na misiji Europa Clipper. 'To bi značilo da je podrijetlo života moralo biti prilično jednostavno u cijeloj galaksiji i šire', ustvrdio je, prenosi Independent.

Ovo nije prvi put da NASA šalje poruke sa Zemlje u svemir na raketi - 1970-ih je poslala pozlaćene gramofonske ploče na svojim svemirskim letjelicama Voyager 1 i 2, s diskovima koji su 'nosili slike, zvukove, glazbu i pozdravne govore na 55 jezika. Američka svemirska agencija rekla je da su zlatni zapisi 'neka vrsta vremenske kapsule, namijenjene prenošenju priče o našem svijetu izvanzemaljcima'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.