KONZOLA NIJE DOVOLJNA

Sonyjev PlayStation na HTC-u

05.06.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Sony će po prvi puta u povijesti dopustiti da drugi proizvođač napravi uređaje koji mogu vrtjeti igre namijenjene PlayStationu. Bit će to HTC

Sony Computer Entertainment, odjel koji se bavi igrama, objavio je kako će HTC biti uključen u novi program certificiranja za PlayStation. Japanska će tvrtka u sklopu tog programa odobravati pojedinim uređajima korištenje platforme za svoju popularnu igraću konzolu, kao i njezino ime, ukoliko zadovolje hardverske i softverske zahtjeve, piše PC World

Taj je potez velika promjena za Sony, koji se dugo držao tradicionalnog pristupa prema kojem su igre bile isključivo prilagođavane hardveru koji je sam proizvodio. No, eksplozija popularnosti pametnih telefona i tableta, kao i igara u preglednicima, dovela je opstojnost tog poslovnog modela u pitanje.

Dio je to šire strategije, kojom se japanski elektronički div pokušava odmaknuti od velikih gubitaka na uređajima, a prema povezivanju uređaja s platformama koje online nude glazbu, filmove i igre.

Japanci se nadaju kako će se njihov jak brand uspješno proširiti i na uređaje koje oni ne proizvode, a da će pritom moći zadržati kontrolu nad naslovima koji bivaju objavljeni i korisničkim iskustvom.  

Kako bi pokazala promjenu fokusa, tvrtka će preimenovati PlayStation Suite u PlayStation Mobile te u novu platformu uključiti alate za razvojne programere, program certifikacije i dućan koji će prodavati softver online.

S druge strane, savez bi mogao dobro doći i tajvanskom proizvođaču pametnih telefona koji već neko vrijeme ne posluje ni približno dobro kao u zlatnim danima.