KRAJ SKUPIH ULTRAPRIJENOSNIKA?

Sony Vaio TT povučen iz prodaje

20.08.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Ne pišemo često o proizvodima koji su povučeni iz prodaje, ali Sonyjev ultralaki i ultraskupi prijenosnik Vaio TT, koji je nedavno nestao sa Sonyjevih stranica, mogao bi biti znak da je vrijeme takvih uređaja iza nas

Sjećate li se još uopće pojma 'ultraprijenosnik'? Riječ je o malenim i laganim, ali moćnim prijenosnicima koji su bez iznimke spadali u najskuplje cjenovne razrede. No pojavom netbooka, koji nisu ništa teži, a svoj posao (između ostalog, i zahvaljujući Intelovom procesoru Atom, namijenjenom upravo ovom tržištu) obavljaju gotovo jednako dobro, ultraprijenosnici su postali pomalo besmislena investicija.

Sonyev Vaio TT, primjerice, prekrasan je 11.1-inčni prijenosnik sa SSD-om, vrhunskih performansi, no za cijenu od oko 4.500 dolara, koliko je koštao, možete kupiti deset do petnaest netbooka, a prosječni korisnik jedva da će primijetiti neku razliku u radu. Čini se da upravo zbog ovoga nitko nije kupovao Sonyjev Vaio TT, pa ga je ta tvrtka odlučila povući iz prodaje. Lako je moguće da ćemo tu kategoriju prijenosnika viđati sve rjeđe, a zamijenit će ih sve bolje dizajnirani netbookovi više klase, koji za cijenu ispod 1.000 dolara nude izvrsne performanse. Žao nam je Vaia TT, koji je uistinu bio lijep uređaj, ali sve u svemu, nećemo se previše žaliti ako se to dogodi.