MOBILE WORLD CONGRESS

Sony se vraća na velika vrata

Bionic
Reading

Izvrsnim modelom Xperia Z i naglašenom suradnjom s krovnom organizacijom mobilne industrije GSMA, Sony je pokazao da želi povratiti izgubljene pozicije i udjele na globalnom tržištu. Sudeći po zanimanju struke, za to ima realne izglede

U Barceloni je otvoren Mobile World Congress, najveći sajam mobilne industrije na svijetu. Da je tomu tako, dokaz je premještanje sajma sa stare lokacije, između Plaze Espana i Muzeja suvremene umjetnosti, bliže centru, na udaljeniji sajam Fira Gran Via.

Negdašnju ljupkost tog sajma u Cannesu i neposrednost stare lokacije u Barceloni sad je zamijenio klasičan sajamski prostor, što daje komforniju poziciju posjetiteljima, a sajmu osigurava veću reputaciju. To znači da se svojim gabaritima približio najvećim svjetskim sajmovima potrošačke elektronike - CES-u u Las Vegasu i IFA-i u Berlinu.

S druge strane, pitanje je u kojoj mjeri sajam može zaobići činjenicu da se premijere najtraženijih mobilnih uređaja odvijaju negdje drugdje - Applea nema na sajmu, Samsung će model Galaxy S IV predstaviti 14. ožujka u New Yorku, a HTC je neposredno prije održavanja sajma predstavio svoj flagship model HTC One.

Dakako, prema kriterijima GSMA-e, mobilni uređaji tek su mali dio svih procesa u mobilnoj industriji, no definitivno najatraktivniji.

Priliku da zasja na sajmu izvrsno je iskoristio Sony još jednom predstavivši svoj odličan model Xperia Z (premijera je bila prošlog mjeseca u Las Vegasu, na CES-u), a zajedno s GSMA udrugom aktivno se angažirao u predstavljanju NFC tehnologije kojoj je službeni mobilni uređaj na sajmu Sony Xperia T.

Ipak, najviše zanimanja izazvala je svjetska premijera najlakšeg tableta na svijetu - Sony Xperie Z.

Xperia Tablet Z je 10,1-inčni (25,6 centimetara) LTE Android tanak svega 6,9 mm i lagan (manje od 500 g). Dostupan u crnoj i bijeloj boji i u LTE i Wi-Fi verzijama, predstavlja prvi tablet s Qualcommovim Snapdragon S4 Pro asinkronim četverojezgrenim procesorom i ima najveći stupanj otpornosti na vodu (IP55 i IP57) ikada ugrađen u tablet, što ga čini otpornim na slučajna zalijevanja i prskanja. Pročitajte više: Sony ima i tablet otporan na vodu

Mnogo nade u model Ascend P2 polaže Huawei. P2 pokreće četverojezgreni procesor s taktom od 1,5 GHz i ima ugrađenu funkcionalnost LTE Cat 4 za brzo surfanje i brzinu skidanja podataka do 150 Mbps. Uređaj je tanak 8,4 milimetra i ima 4,7-inčni (11,9 centimetara) IPS HD dodirnik s 'in-cell' tehnologijom te drugom generacijom Corning Gorilla stakla.

Nadamo se da će biti bolje sreće nego gromoglasno najavljivani model Ascend D2, koji prošle godine nije zaživio na tržištu. Pročitajte više: Huawei se pohvalio najbržim pametnim telefonom na svijetu

Samsung je za ovu prigodu predstavio model Galaxy Note sa zaslonom dijagonale osam inča (20,3 centimetra), uređaj koji je nedostajao u njihovom portfelju 'slikarskih' gadgeta, dok je LG uzvratio modelom Optimus G Pro koji je po karakteristikama vrlo sličan originalnoj inačici Galaxy Notea.

Nokia je predstavila modele Lumia 520 i 720, vrativši se na sajam s velikim štandom. Pročitajte više: Ovo su Nokijini noviteti za 2013. godinu

Na sajam se vratio i Deutsche Telekom, koji će predstaviti svoja inovativna rješenja, a neka od njih sigurno su vezana za LTE tehnologiju o kojoj se na sajmu ovih dana mnogo raspreda, što ne čudi, s obzirom kako se predviđa da će 2017. svaki peti korisnik mobilnih uređaja upotrebljavati tehnologiju 4G.