POGLED U ZORU STVARANJA

Snimljena najudaljenija galaksija dosad

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 27.01.2011 13:41
  • Objavljeno 27.01.2011 u 13:41
Najstarija galaksija koju je snimio Hubble

Najstarija galaksija koju je snimio Hubble

Izvor: Screenshot / Autor: NASA

Svemirski teleskop Hubble snimio je galaksiju koju znanstvenici smatraju najstarijom dosad otkrivenom i vjerojatno jednom od prvih koje su nastale u svemiru

Astronomi su uvjereni da je galaksija starija od 13 milijardi godina, odnosno da je postojala već 480 milijuna godina nakon velikog praska.

NASA-in tim kaže da je to bilo razdoblje u ranom svemiru u kojem se stvaranje galaksija naglo ubrzalo.

Fotografija objavljena u časopisu Nature napravljena je širokokutnom kamerom koja je nedavno postavljena na Hubble. Galaksija svijetli toliko duboko u crvenom dijelu spektra da ju je teleskop jedva uspio zabilježiti.

Profesor Richard Bouwens s promatračnice Leiden u Nizozemskoj kaže da je snimka otkrila 'razvoj galaksija – zvjezdanih gradova – u kozmičkom vremenu'.

Rezultati studije pokazuju da su se galaksije u ranom svemiru vrlo brzo stvarale. Oko 500 milijuna godina nakon velikog praska postojala je samo jedna, međutim, 150 milijuna godina kasnije bilo ih je već 10. U narednih 100 milijuna godina taj se broj udvostručio.

'U ranom svemiru sve je počelo s malim sjemenom iz kojeg su se kasnije razvile zvijezde, zvjezdani skupovi, mlade galaksije i konačno veličanstvene galaksije kakve danas poznajemo', objasnio je Bouwens: 'Vrlo je uzbudljivo vidjeti ove složene fizikalne procese kako se odvijaju na mjestima na kojima nikada prije nisu viđeni.'

Bouwens kaže da su rane galaksije nalik na bebe – mnogo su manje od starijih, poput naše Mliječne staze, i mnogo brže rastu.

U ranom svemiru ultraljubičasto zračenje je većinu atoma vodika razdvojilo na protone i elektrone u procesu koji je poznat kao reionizacija. Da se to nije dogodilo, danas bismo vidjeli znatno manje svemirskih tijela jer neutralni vodik učinkovito apsorbira mnoge valne duljine svjetlosti.

Dr. Olivia Johnson s Royal Greenwich Observatory kaže da će kvanitificiranje brze evolucije svemira otkriti još mnogo informacija o zbivanjima u ranom svemiru, među ostalim i kada su se formirale prve zvijezde i galaksije.

'To su velika otvorena pitanja astronomije, a činjenica da konačno po prvi put možemo zaviriti u primordijalni svemir vrlo je uzbudljiva', rekla je.

Profesor Bouwens ističe da dodatna promatranja još trebaju potvrditi rezultate, međutim, i on i njegov tim uvjereni su da je galaksija koju je snimio Hubble uistinu najstarija dosad.

'Postoje mnoga različita tijela koja se mogu zamaskirati tako da djeluju kao ovi udaljeni objekti. Obavili smo brojne provjere i testove i mislimo da je ovo vjerodostojan kandidat', rekao je.

Astronomi s nestrpljenjem očekuju lansiranje NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb 2014. godine koji će moći proniknuti još 200 milijuna godina dalje u prošlost u vrijeme kada su se galaksije tek počele stvarati.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!