DOZNALI SMO

Snimate dronom? Država vreba regulama, ovo morate znati!

14.04.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Sve snimke kopnenih područja i vodenih površina Republike Hrvatske nastale snimanjem iz zraka podliježu pregledu, bez obzira o kojoj vrsti zračnih snimaka se radi

Tijekom nedavno održanog DronefestaIvan Landek, voditelj Službe za topografsku izmjeru i državne karte u Sektoru za državnu izmjeru Državne geodetske uprave (DGU), rekao je kako odobrenje od te institucije moraju zatražiti svi koji koriste dronove za snimanje iz zraka.

'Državna geodetska uprava u okviru svoje nadležnosti u suradnji s Ministarstvom obrane obavlja pregled zračnih snimaka. Pregled se obavlja u svrhu zaštite snimljenog materijala i štićenih objekata', naveo je u pisanom odgovoru na tportalov upit Landek.

Prema njegovim riječima, sve snimke kopnenih područja i vodenih površina Republike Hrvatske nastale snimanjem iz zraka podliježu pregledu, bez obzira o kojoj vrsti zračnih snimaka se radi. Zračne snimke potrebno je u roku od osam dana od dana obavljenog snimanja dostaviti na pregled u DGU.


Provjeru obavlja Povjerenstvo za pregled zračnih snimaka, temeljem Zakona o obrani (NN 73/13, 75/15) i Uredbe o snimanju iz zraka (NN 130/12).

Pregledom se bave dva djelatnika DGU-a koji članovi mješovitog Povjerenstva za pregled zračnih snimaka DGU-a i MORH-a. Djelatnici Odjela fotogrametrije u okviru nadležnosti odjela obavljaju poslove vezane za izdavanje odobrenja temeljem važeće Uredbe o snimanju iz zraka.

Po obavljenom pregledu Povjerenstvo sastavi zapisnik, temeljem kojeg DGU izda (ili uskrati) odobrenje za uporabu zračnih snimaka. Godišnje ih na pregled stigne pedeset.

Landek nije odgovorio na pitanje koliko je odobrenja dosad uskraćeno. Napomenuo je kako temeljem Uredbe o snimanju iz zraka NN 130/12 pravne i fizičke osobe smiju snimati iz zraka samo nakon što pribave odobrenja DGU-a.

Odobrenjem za uporabu zračnih snimaka definirani su uvjeti i način korištenja snimljenog materijala u skladu s podnesenim zahtjevom, ako postoji ograničenje vezano za korištenje pojedinih zračnih snimaka ona su također navedena u predmetnom odobrenju.