NOVA RUNDA ULAGANJA

Snapchat sad vrijedi blizu 18 milijardi dolara

28.05.2016 u 07:49

Bionic
Reading

Startup koji razvija platformu s nestajućim porukama, fotografijama i video-zapisima privukao je novu rundu ulaganja, vrijednu više od 1,8 mlrd dolara

Investicijska runda započeta još sredinom veljače 2015. godine uspješno je okončana, naveli su iz Snapchata u prijavi američkom regulatornom tijelu Securities Exchange Commision.

Društvena mreža u usponu privukla je nove ulagače, među kojima su i zvučna imena poput General Atlantica, Squoia Capitala, T. Rowe Pricea i Lone Pinea.

Nedugo nakon što su počeli prikupljati novac nagovorili su kineskog diva internetske trgovine Alibabu na ulaganje 200 milijuna dolara pri procjenjenoj tržišnoj vrijednosti od 15 milijardi dolara. Sad bi startup mogao vrijediti oko 18 milijardi dolara.


Tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca ulaganja fondova rizičnog kapitala u SAD-u su pala za 11 posto na 12,1 milijardu dolara, prema izračunu tvrtke PricewaterhouseCoopers i udruge National Venture Capital Association.

Snapchat ima više od sto milijuna dnevno aktivnih korisnika, među kojima je veliki dio star između 13 i 34 godine. Ta je dobna kategorija digitalnim oglašivačima i brendovima ključna za sadašnje i buduće poslovanje.

Više: New York Times