milijarde...

Službena statistika: Otkriveno koliko ljudi koristi Android

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.05.2021 12:19
  • Objavljeno 19.05.2021 u 12:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Popularni operativni sustav nastavlja rasti - čemu svjedoči i najnovija statisika koju je Google objavio u sklopu konferencije I/O

Google ima razloga za slavlje - na svijetu trenutno postoji preko 3 milijarde aktivnih Android uređaja. Sameer Samat, potpredsjednik produkt menadžmenta u Googleu objavio je službenu statistiku firminog popularnog operativnog sustava i to u sklopu online konferencije Google I/O 2021.

Google je statistici dodao preko 500 milijuna Android uređaja od prošle konferencije održane 2019., odnosno 1 milijardu od I/O-a 2017.

Statistika je sakupljena pomoću Google Play Storea te ne ubraja Androide koji koriste alternativne digitalne dućane poput uređaja Amazon Fire ili hrpe kineskih telefona temeljenih na Androidu koji uopće nemaju Googleove aplikacije. Broj smartfona je, uzmemo li sve ovo u obzir, puno veći od onog kojeg Samat spomenu tijekom prijenosa uživo.

Novost, naravno, služi i kao poruka konkurentima. Apple je, podsjetimo, početkom godine spomenuo milijardu aktivnih korisnika iPhonea, što je samo jedna trećina u usporedbi s brojem korisnika Androida. Riječ je također o podsjetniku, kažu iz Vergea, da se Appleova dominacija tržištem uglavnom ograničava na SAD i nekoliko drugih regija. Ostatak svijeta koristi Android.