RUMUNJ NA SLOBODI

Slovenci pustili hakera koji je provalio u NASA-u

22.01.2014 u 17:48

Bionic
Reading

Rumunjski državljanin Victor Faur, poznat po hakerskom nadimku SirVic, pušten je u srijedu iz ekstradicijskog zatvora u Murskoj Soboti (Slovenija) te je otputovao u domovinu

Slovenski sud ovih je dana odbio zahtjev za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje ga traže zbog upada u računalne sustave NASA-e i nekih drugih američkih vladinih agencija od prije nekoliko godina. Prihvaćena je njegova obrana da je zbog tog djela već suđen u Rumunjskoj, gdje mu je bila određena kazna uvjetnog zatvora te novčana odšteta za tvrtke koje je oštetio, te da mu se za isto djelo ne može suditi dva puta.

Dvadesetdevetogodišnjeg Faura Amerikanci optužuju da je upadima u računalne sustave američke svemirske agencije NASA, američke mornarice i agencije za energiju uzrokovao 1,3 milijuna dolara štete i da je zbog njega NASA u jednom trenutku čak ostala bez veze sa svemirskim objektima. Zato bi mu u Sjedinjenim Državama, u slučaju izručenja, prijetila kazna od jedne do deset godina zatvora.

Rumunj je zadržan i stavljen u pritvor u listopadu prošle godine prilikom rutinske kontrole u Sloveniji, a putovao je na turnir u biljaru u Italiji.