ZNAJU SE PRIORITETI

Sjevernokorejski tablet nema WiFi, ali ima Angry Birds

02.08.2013 u 19:26

Bionic
Reading

Prima čak četiri televizijska kanala, ima pristup samo sjevernokorejskom intranetu, nema WiFi, ali sjevernokorejska perjanica zato ima svoju verziju Angry Birds Rio

Sjeverna Koreja nije zemlja koja vam prva padne na pamet kad pomislite na proizvođače tablet računala. No, ako je vjerovati njihovim samohvalama, predstavili su tablet koji bi po svojim karakteristikama mogao stati uz bok Samsungu i Appleu.

Hrabra tvrdnja koju će teško dokazati s obzirom na to da se prodaje samo u Sjevernoj Koreji.

Kako piše North Korea Tech, tablet je kupio i svoje mišljenje o njemu dao jedan američki turist sasvim slučajno.

Tablet 'Samjiyon' prodaje se diljem Sjeverne Koreje za otprilike 1130 kuna, a prema specifikacijama na kutiji pokreće ga procesor brzine 1,2 GHz. Ima 1 GB radne memorije i osam odnosno 16 GB prostora za pohranu.

Koristi osnovnu verziju Androida 4.0.4, bez ikakvih Googleovih dodataka, sve su aplikacije na korejskom i, zanimljivo, nema mogućnost spajanja na WiFi.

To ne znači da se sa 'Samjiyonom' ne možete spojiti na internet. Preglednik koji se nudi na samom tabletu predviđen je za surfanje sjevernokorejskim intranetom, ali kako se spaja na taj intranet, nije pretjerano jasno.

Osim nekoliko aplikacija koje su, barem se tako čini, produkt sjevernokorejskih programera i namijenjene djeci i edukaciji, osnovnih aplikacija koje dolaze s Androidom, na tabletu se nalazi i nekoliko igrica među kojima se ističe sjevernokorejska verzija Angry Birdsa Rio. Nije poznato da li je finski Rovio dao blagoslov za lokaliziranu inačicu igrice ili je ekipa napravila 'piratsku' verziju. U svakom slučaju, vidi se koji su bili prioriteti prilikom odabira aplikacija.

Posebno je zanimljiva mogućnost gledanja televizijskog programa putem televizijske antene, smještene na stražnjoj strani tableta. U kombinaciji s TV aplikacijom korisniku omogućuje gledanje čak četori kanala. Naravno, sve odreda analogna, i to sjevernokorejska. S obzirom na to da nije moguće traženje drugih kanala, čini se kako TV aplikacija nema neku svrhu van Sjeverne Koreje.

Amerikanac koji je isprobao tablet tvrdi kako je veoma brz i bez zadrške pokreće aplikacije te se po tim karakteristikama može nositi s većinom tableta koji se mogu kupiti u SAD-u.

Gotovo je smiješno da Sjeverna Koreja proizvodi i nudi takav tablet kad građani nemaju slobodan pristup internetu i tek rijetki koriste računala. Što je sljedeće? Sjevernokorejski odgovor na iPhone?

North Korea's 'Samjiyon' Android tablet