BITTORRENT SYNC

Sinkronizirajte podatke samo za svoje oči

02.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Sync omogućava sličnu funkcionalnost koju nude servisi poput Dropboxa, Google Drive ili Mega, ali uz jednu bitnu razliku - podaci ne završavaju u oblaku

BitTorrent izdao je BitTorrent Sync, pre-alfa verziju nove aplikacije koja koristeći BitTorrent protokol, korisnicima omogućava sigurnu sinkronizaciju datoteka između različitih uređaja.

Besplatna aplikacija može poslužiti za lokalno dijeljenje podataka s diskova ili kao javno skladište podataka, a naročito je djelotvorna za grupe korisnika koje imaju potrebu dijeljenja velikih dokumenata putem interneta.

Sync omogućava sličnu funkcionalnost koju nude servisi poput Dropboxa, Google Drive ili Mega, ali uz jednu bitnu razliku - podaci ne završavaju u oblaku, već su raspoređeni po slobodnom diskovnom prostoru vaših uređaja te nisu dostupni oku nepozvanih promatrača.

Osim ostvarivanja direktne, brze i jednostavne sinkronizacije između uređaja mislilo se i na dodatnu sigurnost pa je prijenos podataka zaštićen 256 bitnom enkripcijom AES. Aplikacija je dostupna za Windows, Mac i Linux operativne sisteme a izvorno su podržani i NAS (Network Attached Storage) uređaji.

Izrada privatne mreže je laka i brza. Potrebno je instalirati Sync, odabrati sadržaj za dijeljenje, generirati ključ i dijeljenje može početi. Privatni ključ može koristiti jedna osoba na više različitih uređaja, ali vas ništa ne sprečava da ključ podijelite s prijateljima ili unutar neke radne grupe.

Sync je tek u ranoj razvojnoj fazi te sigurno postoji pokoji bug, ali ga možete isprobati ako se prijavite ovdje. Nažalost, nakon prijave nećete odmah moći koristiti uslugu, jer stvar funkcionira po principu pozivnice te tek nakon ispunjavanja upitnika u kojem su pitanja poput 'na koliko računala namjeravate koristiti ovaj servis, koji operativni sustav koristite te u kojoj zemlji živite možete očekivati pozitivan odgovor'.

Postoji mnogo načina za transfer datoteka između računala kao i mnogo kompanija koje nude slične usluge, ali prednost BitTorrenta je u ogromnoj korisničkoj bazi koja broji preko 170 milijuna aktivnih korisnika. Ako samo dio njih prihvati Sync, za BitTorrent Inc. bi to mogao biti još jedan veliki uspjeh.