nekoliko metoda

Sigurno je sigurno: Ovako trajno možete izbrisati podatke s vašeg Androida

15.11.2020 u 07:18

Bionic
Reading

Ponekad je moguće 'spasiti' podatke nakon što iz izbrišete. Pobrojali smo metode kojima datoteke na Androidu možete odstraniti zauvijek

Svaki put kada izbrišete datoteku s vašeg Androida, ona će na njemu ostati sve dok preko nje ne budu ispisani novi podaci. Ovo je, očekivano, bio dosta velik problem pošto su se izbrisani podaci softverski mogli vratiti.

Još od ere Androida 6, svi Androidi su enkriptirani, što znači da alati za restauraciju podataka ne bi trebali omogućiti pristup izbrisanim sadržajima. Ako ste i dalje zabrinuti oko osjetljivih podataka koji bi mogli pasti u krive ruke, objasnit ćemo kako trajno pobrisati sve podatke.

Za brisanje koristite specijalni program

Najgori način brisanja privatnih podataka s Androida je sa posvećenom aplikacijom - postoji rizik slanja datoteke u smeće gdje neće biti trajno izbrisana ili, još gore, završi na internetu zahvaljujući sinkronizaciji sigurnosnom pohranom podataka.

Aplikacija Google Photos, na primjer, pohranjuje izbrisane slike i videe do 60 dana soim ako 'ručno' ispraznite koš. Čak i ako ovo zaobiđete izborom 'Delete from device', podaci i dalje mogu ostati u Google profilu. Puno bolja opcija je korištenje aplikacija poput Googleovog Filesa kako bi se trajno izbrisale datoteke koje ne želite imati na uređaju.

Izbrišite podatke uz pomoću 'rezača datoteka'

Ako enkripcija vašeg uređaja ne jamči sigurnost vaših podataka ili zato jer koristite stari Android, razmislite o 'rezaču datoteka' (File Shredder). Ova vrsta aplikacije na siguran način briše 'slobodni' prostor vašeg uređaja koji možda i dalje sadrži izbrisane podatke.

Najpoznatiji predstavnici su, riječima Makeuseofa, iShredder, Shreddit i Data Eraser. Ove aplikacije preko izbrisanog prostora zapisuju nove podatke i svaki takav postupak nazivaju ciklusom ili prolazom. Čim je više prolaza, manje su šanse da će izbrisani podaci biti dostupni.

Koji god program odlučili koristiti, vodite računa da je ovakav proces brisanja dugotrajan.

Izbrišite podatke na smartfonu pomoću vašeg računala

Ako ne želite instalirati aplikaciju uz pomoć koje ćete izbrisati podatke, uvijek možete povezati Android sa računalom i podatke brisati pomoću Windowsa. Ova metoda je vrlo praktična ako tražite točno određene datoteke uz pomoć File Explorera.

Spojite telefon s računalom pomoću USB kabela i birajkte Open device kako biste vidjeli podatke, otvorite File Explorer, kliknite na This PC i dvaput kliknite na smartfon.

Ako disk izgleda prazan, povucite traku s notifikacijama s vrha ekrana Androida, pritisnite na USB charging this device i birajte File transfer ili Transfer files. Uđite u Settings > Connected devices > USB i tamo uključite opciju. Pretražite mape na smartfonu i pronađite datoteke. Ako je riječ o fotografiji, ona se nalazi u DCIM > Camera mapi. Desnim klikom na datoteku birajte Delete i potvrdite da ju želite izbrisati trajno. Podaci neće otići u kantu za reciklažu, već će biti trajno izbrisani.

Vratite smartfon na tvorničke postavke

Najdrastičnija metoda trajnog brisanja privatnih podataka je povratak na tvorničke postavke. Ovim ćete izbrisati sve podatke s telefona, što može poslužiti ako telefon planirate prodati. Nepotrebno je naglasiti da prije ove operacije nije loše napraviti sigurnosnu pohranu iliti backup.

Da biste osigurali da se podaci ne mogu vratiti nakon tvorničkog resetiranja, dvaput provjerite je li vaš smartfon enkriptiran. Uđite u Settings > Security > Advanced i pritisnite na Encryption & credentials. Birajte Encrypt phone ako vaš telefon nije već enkriptiran. Nakon toga uđite u postavke i odite do System > Advanced, pritisnite na Reset options. Brajte brisanje svih podataka, odnosno tvorničko resetiranja i birajte stavku 'Delete all data'.