TEHNO SAVJETI

Pripazite na smartfon: Ovo su najočitiji znakovi hakiranog Androida

09.11.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Smartfon vam je spor, cijelo vrijeme iskaču reklame i baterija se prebrzo prazni? Možda ste negdje pokupili virus ili je vaš uređaj hakiran

S obzirom da većina ljudi danas koristi smartfone, smatramo da je važno osigurati da su sigurni od virusa. Pitanje je - kako prepoznati je li vaš Android hakiran? Pobrojali smo najčešće simptome.

Kratkotrajna baterija ili ubrzano pražnjenje baterije

Čak i ako ne vidite znakove očito sumnjivog ponašanja, nešto zlokobno moglo bi raditi u pozadini. Jedan od najboljih načina za provjeriti je li vaš telefon bio hakiran provjera je potrošnje baterije. Ako se vaš telefon bez razloga zagrijava čak i kad se ne puni, nešto možda radi u pozadini dok je ekran ugašen. Neki od najsloženijih malwarea i dalje mogu ostaviti tragove na telefonu i tabletu, pa stoga predlažemo da napravite provjeru putem izbornika za potrošnju baterije, predlaže Makeuseof.

Otvorite postake uređaja i otiđite do izbornika Battery > Battery Usage te tamo potražite nepoznate aplikacije ili bilo što neobično. Problemi s baterijom sve su rijeđa pojava zato jer je Google u novije verzije Androida ubacio Google Play Protect, no svejedno - ako vidite nepoznatu aplikaciju čudnog imena da troši 40 posto vaše baterije, morat ćete nešto poduzeti.

Ponovno pokrenite telefon, ručno ugasite aplikaciju koja troši struju i po potrebi ju izbrišite.

Instalacije neželjenih programa

Još jedan jako dobar znak infekcije su nasumično instalirane apliakcije koje sigurno niste instalirali vi. Aplikacije i stranice mogu instalirati program na telefonu i poslati osjetljive informacije hakerima. Da biste riješili ovaj problem uđite u Settings > Apps > App Manager i skrolajte kroz listu aplikacija na vašem telefonu te tamo po potrebi pritisnite 'All Apps'. Pronađite aplikacije koje ne želite, pritisnite na njih i birajte 'uninstall'. Pokušajte deinstalirati stvari koje izgledaju sumnjivo i koje nisu važne. Ako krenete deinstalirati nasumične stvari, uzrokovat ćete više štete nego koristi i poremetiti vitalne komponente vašeg smartfona.

Neobično visok podatkovni promet

Ako vaš smartfon ima virus, možda koristi aplikaciju koja konstantno šalje podatke putem interneta. Da biste provjerili koji je krivac iza povećane potrošnje interneta, uđite u Settings > Connections & WiFi > Data Usage i provjerite koja aplikacija troši najviše podataka.

YouTube, Spotify i druge usluge često troše puno podataka, no ako neka druga aplikacija prazni vaše mjesečne megabajte, nešto nije u redu - nasumične aplikacije ne smiju imati mjesečne potrošnje od 5 GB.

Iskaču vam čudne reklame

Pop-up reklame dolaze u raznim oblicima i veličinama i s raznolikih web stranica. Naučili smo ih gasiti i blokirati, no u većini slučajeva riječ je o samo reklamama. Ponekad, doduše, one mogu uzrokovati poteškoće. Vodite računa o čudnim reklamama koje bi vas mogle odvući na opasne stranice.

Google je, podsjetimo, uveo niz izmjena u Google Chrome i Android koje služe da bi opasne reklame svele na minimun, što ne znači da one i dalje ne postoje. Ove vrste reklama mogu prouzrokovati bljeskanje reklama ili često pojavljivanje poruka uz vibracije. Ignorirajte ih.