GOOGLE ODLUČIO

Stižu ograničenja za starije Androide, stručnjaci pronašli rješenje

09.11.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Novi protokoli za sigurnu navigaciju internetom bit će nedostupni svim smartfonima koji imaju instaliran Android stariji od verzije 7.1.1

Premda je održavanje i čuvanje starog smartfona pohvalna stvar, kompanije nerijetko prestanu pružati podršku svojim najstarijim modelima, učinivši ih beskorisnima. Ova nemila sudbina uskoro bi mogla zadesiti sve uređaje koje koriste Android OS stariji od verzije 7.1.1.

Prema najnovijem izvješću Android Policea, sigurne stranice neće više raditi s ovim uređajima nakon što se prebace na certifikat Let's Encrypt koji nije dostupan na gore spomenutim verzijama Androida. Let's Encrypt prenosi da 33.8 posto Android uređaja koristi starije verzije te da će se od 2021. početi susretati sa greškama ukoliko se pokušaju spojiti na te stranice. Konkretnije, neće moći pristupiti oko 220 milijuna web stranica, piše izvor.

Kompanija je, doduše, predložila alternativno rješenje za korisnike starijih uređaja, a to je instalacija Firefoxa pomoću kojeg će bez poteškoća biti moguće pristupiti svim stranicama.

'Lista povjerljivih certifikata za Androidov ugrađeni preglednik upisan je u sam operativni sustav, što znači da neke prijašnje verzije nisu ažurirane'. Firefox je, doduše, 'jedinstveni preglednik koji dolazi sa svojom listom povjerljivih certifikata koji rade na svim uređajima'.

Podrška za stare operativne sustave bit će obustavljena 11. siječnja 2021.