ODLAZE U POVIJEST

Šest stvari koje će nestati unutar pet godina

  • Autor: M. W./Techlicious
  • Zadnja izmjena 27.01.2014 15:31
  • Objavljeno 25.01.2014 u 11:15
blu-ray disk diskovi

blu-ray disk diskovi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

S obzirom na to kako se tehnologija iznimno brzo razvija, teško je znati što će nas okruživati i što ćemo koristiti za pet godina. Ali možemo predvidjeti čega neće biti

Evo kojih pet tehnologija vjerojatno više neće biti s nama za pet godina, kako to vidi Techlicious

LG

LG

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Playeri za DVD i Blu-ray

Za nestanak Blu-ray diskova i DVD-a bit će zaslužna tek jedna kompanija: Netflix. Bilo je i drugih igrača koji su pridonijeli kulturalnom pomaku prema streamingu filmova, ali Netflix je za tu industriju napravio ono što je iTunes za glazbu. A i iTunes nudi filmove u najam.

Blu-rayevi su nekoliko godina bili kraljevi što se gledanja filmova tiče. No, očekuje se kako je 2013. godina bila zadnja tijekom koje su bilježili rast na tržištu. Netflix ih jednostavnošću korištenja, pristupnošću i kvalitetom polako gura tamo kamo su već završile videoteke, a sprema se ponuditi i 4K streaming

Garmin

Garmin

Izvor: Promo fotografije / Autor: Garmin

Samostalni GPS-ovi za automobile

Za nešto kraće od šest godina u svijetu je prodano 1,3 milijarde mobitela pogonjenih iOS-om i Androidom. Svi su imali pristup softveru sa zemljovidima, na ovaj ili onaj način.

Povežite to sa širenjem ugrađenih sustava za GPS u autima i bit će vam jasno kako se zasebnim uređajima i tvrtkama koje ih proizvode, poput Garmina i TomToma, ne piše dobro. Već nekoliko godina bilježe pad prodaje od 15-20 posto godišnje.

To će se vjerojatno samo pogoršati kako će sve više novih auta imati ugrađeni GPS, a pametni telefoni biti sve samostalniji zbog boljih baterija.

Bortzmeyer

Bortzmeyer

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Bortzmeyer

Spajanje na internet dial-upom

Vjerovali ili ne, toga još uvijek ima - tri posto Amerikanaca spaja se na internet uz pišteći zvuk modema. To je devet milijuna ljudi, odnosno stanovništvo Hrvatske puta dva, pa još malo.

Zasad tek 65 posto Amerikanaca ima pristup širokopojasnom internetu. Hrvatska ima nešto više od 900 tisuća priključaka. Zahvaljujući nužnosti interneta i novim alternativama za spajanje s većim brzinama, ti će se brojevi vjerojatno povećati.

Internetske tvrtke brzo se šire, kako potražnja za brzim internetom raste. Taj će trend biti nastavljen tijekom idućih pet godina. Zajedno sa širenjem optike i drugim mogućnostima (poput satelitskog interneta), dial-up će lagano otići u povijest.

Sony

Sony

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sony

Jeftinije digitalne kamere

Za ovo možemo zahvaliti Appleu, odnosno kameri koju je ugradio u iPhone 4 prije tri godine i nešto. Taj je potez nagnao druge proizvođače na podizanje kvalitete i u njihovim uređajima, što je jeftinije modele digitalnih kamera učinilo gotovo posve izlišnim.

Ima, naravno, još onih koji radije koriste fotoaparat za fotografiranje, zbog optičkog zuma i duljeg trajanja baterije. No, nastavi li se tehnologija kamera u mobitelima razvijati ovom brzinom, i te ćete primjedbe moći sve rjeđe čuti.

Za pet godina tvrtke poput Nikona, Canona i Sonyja potpuno će se prestati baviti jeftinijim modelima i usredotočiti na današnju srednju klasu i skuplje uređaje.

iStockphoto

iStockphoto

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Ključevi za auto (a možda i ključevi općenito)

Jedna od najbržih promjena tijekom zadnjih promjena, o kojoj se malo razgovaralo, pojava je većeg broja pametnih ključeva za automobile različitih proizvođača, koji su počeli istiskivati klasične ključeve. Za divno čudo, to se dogodilo bez puno gunđanja potrošača.

Otvaranje auta bez otključavanja, pokretanje motora pritiskom na dugme, profili vozača i pokretanje na daljinu - kupci novijih vozila uživali su u pogodnostima novog sustava (iako su se mnogi uspjeli ostati izvan zaključanog auta ako bi napustili vozilo dok bi se motor zagrijavao).

Iako su se pametni ključevi munjevito pojavili, uskoro bi ih mogli zamijeniti pametni telefoni. Proizvođači poput Chevroleta već nude aplikacije za to. Kako bilo, sa zveckavim metalnim ključevima za auto, korištenim zadnjih sedamdesetak godina, moći ćemo se pozdraviti.

iStockphoto

iStockphoto

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Fiksni telefon

Krivci za nestanak ovog veterana? Pametni telefoni/tableti i internetski servisi za brbljanje (tipkanjem ili glasnovno) kao što su Skype, Hangouts i slično. Možda neće posve nestati, ali već sad je više marginaliziran no što je to ikad bio otkad je ušao u široku uporabu.

Na pomolu nema ničeg što bi ga spasilo. Štoviše, trendovi poput pametnog stanovanja - koji uvelike počivaju na pristupu širokopojasnom bežičnom internetu - ukazuju na to da će nam sve manje i manje trebati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!