ODGOJ U DIGITALNO DOBA

Šefica YouTubea ne libi se oduzeti djeci mobitele, a ovo su njena pravila

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.08.2019 13:44
  • Objavljeno 13.08.2019 u 13:44
Susan Wojcicki

Susan Wojcicki

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U razgovoru za Guardian Susan Wojcicki rekla je kako smatra da je za njeno petero djece važno fokusirati se na ovdje i sada

Glavna izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki priznala je kako djeci oduzima smartfone kako bi im ograničila vrijeme koje provode pred zaslonom.

Iako je na čelu platforme osmišljene kako bi ljude zadržala zaljepljenima za video sadržaj, u razgovoru za Guardian rekla je kako smatra da je za njeno petero djece važno fokusirati se na ovdje i sada.

'Ljudi moraju naučiti kad je vrijeme usredotočiti se na razgovor, a kad je OK otići gledati video ili druge aktivnosti na internetu', naglasila je Wojcicki.

TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Depresija, nesanica i još pet mračnih strana društvenih mreža

Pogledaj galeriju
8

Oduzimanje mobitela u tom smislu može biti učinkovito, dodala je. Čini to, primjerice, kad je obitelj zajedno negdje na odmoru jer želi da su njeni članovi u međusobnoj interakciji.

Ipak, priznala je, to nije uvijek jednostavan pothvat kad imate posla s djecom starom od četiri godine do kasnih tinejdžerskih godina. Ali, želi djecu naučiti kako se odgovorno ponašati prema vremenu provedenom pred zaslonima mobitela, kao i samokontroli.

Usporedila je to s gledanjem televizije u vrijeme dok je odrastala. Može biti zabavno, ali i uravnoteženo s bavljenjem sportom, pisanjem domaće zadaće za školu, čitanjem i drugim aktivnostima.

Kad su djeca dovoljno stara za prvi smartfon? Wojcicki procjenjuje kako ima smisla to učiniti kad napune 11 godina. No, mogućnost oduzimanja pametnog telefona mora uvijek biti stvarna.

Wojcicki u tom smislu nije usamljen primjer među vodećim ljudima tehnoloških tvrtki. Glavni izvršni direktor Snapa Evan Spiegel rekao je prošle godine kako je sa suprugom Mirandom Kerr svom sedmogodišnjem djetetu postavio ograničenje od sat i pol korištenja mobitela tjedno. Razna ograničenja svojoj su djeci svojedobno uveli i Bill Gates te pokojni Steve Jobs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!