RAZMISLITE

Sedam tradicionalnih uređaja koji bi mogli nestati

25.01.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Pametni telefoni i tablet računala postali su poput švicarskih noževa - s tim malim gadgetima dolazi puno alata s funkcijama brojnih tradicionalnih uređaja. No, trebamo li ih baš sve zamijeniti?

Evo nekoliko njih koje bi, ipak, bilo dobro nastaviti koristiti u obliku kakvog poznajemo već dugo.

Budilice
Alarm za buđenje prisutan je u mobitelima dugo, i prije no što su postali pametni. Mobiteli imaju svoje prednosti u odnosu na klasične budilice - možemo, recimo, odabrati različite melodije i jačinu zvuka koji će nas buditi, kao i namjestiti ih tako da alarm ponavljaju u intervalima koji nam odgovaraju. Uz to, lako ih je ponijeti sa sobom.

Ipak, većina nas budi se otprilike u isto vrijeme na istom mjestu svaki dan. Kako se baterije pametnih telefona prilično brzo prazne, moguće je da neće izdržati cijelu noć (zaboravimo li ih staviti na punjenje), pa nas ostaviti na cjedilu ujutro. A i nije baš uputno početi dan s mobitelom. Znate već kako to ide kad sami sebi kažete 'Samo da vidim što ima na Facebooku...'

Radio
Nije ih teško pronaći, a dobar dio njih više ne treba ni antenu kako bi primao i emitirao program. Stoga, ako radio slušate uglavnom kod kuće, razmislite o zasebnom uređaju. S njime nećete imati problema koji prate internetske radio postaje, poput dugog učitavanja i bufferinga. I, opskrbite li ga baterijama, neće vas iznevjeriti u slučaju nužde.

Knjige
Iako nas sve više čita na e-čitačima, tablet računalima i pametnim telefonima, dobre stare papirne knjige imaju svojih prednosti, pa i čari.

Jedna od njih je to što će vas natjerati da na neko vrijeme ostavite svoj mobitel (i zaboravite na njega, ako su zbilja dobre). Manje je toga što vam može odvući pozornost, pa ćete se bolje koncentrirati na to što čitate.

Ako već morate čitati digitalno, uložite u e-čitač. Manje zamara oči, također će vas odvući od mobitela i računala, a i ostavljate sasvim drukčiji dojam nego kad stojite zabuljeni u mobitel.

Časopisi i novine
Vrijedi isto što i za knjige, uz nekoliko dodataka. Često je teško doći do lokalnih izdanja namijenjenih pametnim telefonima i tablet računalima, što bi vas moglo koštati vrijednih i korisnih informacija. A i ne morate brinuti hoćete li zamastiti zaslon ako čitate dok jedete, kao ni hoćete li isprazniti bateriju.

Igre i konzole
Igara za pametne telefone i tablet računala - besplatnih i onih koje treba platiti - ima praktično bezbroj. No, to ne znači kako bi trebali otpisati druge vrste i oblike igara.

Recimo, zadnjih su godina stolne igre poput Pandemica, Eldrich Horrora i Eclipsea u priličnom usponu. Kartaške igre također se dobro drže, s ponudom u rasponu od naslova poput Cards Against Humanity do Sentinels of the Multiverse. Osim što su zabavne, nude priliku za druženje, zabavu i natjecanje s prijateljima.

Što se video igara tiče, zbog njih vrijedi zadržati zaseban stroj. Igre za konzole nude intenzivnije iskustvo od većine onih za mobitele, što se vjerojatno neće još neko vrijeme promijeniti. Također su prilika za društvenu interakciju, dublju od tapkanja po zaslonu pametnog telefona. A i gledanje u veći zaslon dobro će doći kao odmor nakon buljenja u manji.

Izvor:Make Use Of