ČIM PRIJE, TIM BOLJE

Sedam stvari koje jednostavno moraju nestati s Androida

20.02.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Mobilna platforma Android je značajno evoluirala u relativno kratkom vremenu u kojem uopće postoji. Međutim, usprkos toj evoluciji i ponudi aplikacija koje svakim danom bivaju sve kvalitetnije, dijelovi ovog operativnog sustava jednostavno imaju očajnih i nepotrebnih rješenja koja su trebala nestati još generacijama prije - a još su tu

Kako piše CW, s Androidom 4.0 (Ice Cream Sandwich) još 2011. Google je rekao zbogom poznatom dugmetu 'Menu'. Time je istovremeno developerima savjetovao da sve opcije pomaknu na on-screen izbornike kako bi aplikacije postale jednostavnije za korištenje. Funkcija 'Menu' je još uvijek tu, premda se broj aplikacija koje koriste tu značajku smanjio.

Ostataka Gingerbreada ima posvuda. Nažalost, kao da Googleovim dizajnerima nije poznato čega bi se trebali riješiti. To ne znači da i developere koji još koriste zastarjele dizajnerske prakse ne treba pokuditi.

Vjerovali ili ne, ali postoji i hrpa aplikacija koje izgledaju kao na konkurentnoj platformi iOS. Zapravo, riječ je o izravnim portovima grafičkih elemenata koji u ionako bogatom Androidovom okružju ne doprinose jednostavnošću korištenja. Od poznatih primjera, tu su aplikacije Epicurious i NASA.

'Loading' ekrani pripadaju nekim prošlim dobima - posebno kada zauzimaju cijeli ekran, umjesto tek jednog dijela poput onoga što se može pronaći kod Gmaila.

'Pop-up' ekrani su druga pošast kojoj je krajnje vrijeme da nestanu.

Android ima fenomenalno riješene mogućnosti podjele (sharing system) pa se lako upitati zašto neki developeri inzistiraju na korištenju vlastitih (i obično drastično lošijih) opcija.

Definitivno treba popljuvati i developerske uratke koji koriste opcije 'quit' ili 'Press Back again to exit' kada su korisnici u aplikacijama. Takvih stvari nismo ljubitelji ni na punokrvnim računalima, a kamoli na mobilnoj platformi gdje bi sve trebalo biti jednostavnije.

Više 'grijeha' kojih se može pronaći na platformi pročitajte na linku