ZANIMLJIV FILM

Scarlett Johansson je Siri o kakvoj sanjate

08.08.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Može li 'umjetna inteligencija' postati najbolji prijatelj usamljenom čovjeku? Ako je suditi po foršpanu za film 'Her', može

Pisci znanstvenofantastičnih romana već su u nekoliko navrata obradili temu ljubavi između robota i ljudi. No novi film 'Her' (Ona) ide korak dalje.

U foršpanu koji se ovih dana pojavio na internetu, 'Ona' je inteligentan operativni sustav koji se odaziva na ime 'Samantha' i koji preuzima brigu o životu glavnog lika Theodorea.

'Samantha' komunicira s Theodoreom, uči o njegovom životu, osjećajima i ulazi u svojevrsnu 'vezu' s njim.

Upečatljiv je trenutak kad u foršpanu (a pretpostavljamo i u filmu) Theodore kaže 'Nikad nisam nikog volio kao tebe'.

Nemoguće je ne primijetiti sličnosti između 'Samanthe', kojoj u filmu glas posuđuje Scarlett Johansson i Appleove 'Siri', uz iznimku da 'Samantha' ima puno bolji smisao za humor i bolju 'umjetnu inteligenciju'.

Hoće li i 'Siri' i slični programi u budućnosti imati bolju 'umjetnu inteligenciju' i reagirati kao 'Samantha', teško je reći. Ali povijest je pokazala kako su pisci znanstvene fantastike u brojnim slučajevima bili vizionari koji su predvidjeli dolazak naprednih tehnologija.

Ili je možda razvoj naprednih tehnologija inspiriran idejama iz znanstvenofantastičnih romana i filmova?

Kako god bilo, film je režirao Spike Jonze, a u kinima bi se trebao pojaviti krajem studenoga 2013., kada ćemo ujedno i saznati kako završava priča o 'Samanthi' i Theodoreu.

Trailer 'Her'