KAKO PUNITI GADGETE

Savjeti za zdrav i dugovječan život baterije

12.04.2013 u 11:54

Bionic
Reading

Htjeli mi to priznati ili ne, ali svi naši gadgeti ne vrijede ništa ako baterija u njima nije napunjena. Želimo li da nam ta baterija što dulje traje i vjerno nam služi, trebamo se brinuti o njoj. Kako? Uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta

Koliko često punite svoje prijenosne uređaje - laptop, mobilni telefon, tablet ili MP4? Jeste li primijetili da ih je sve češće potrebno puniti?

O punjenju naših prijenosnih uređaja najviše razmišljamo u trenucima kad je baterija pri kraju ili već vrišti za strujom.

Ostatak vremena ignoriramo činjenicu da ti uređaji imaju bateriju, koja zbog sve tanjih i manjih uređaja ne može imati i velik kapacitet.

Tijekom godina pojavilo se i nekoliko savjeta koji su korisnike upozoravali da ne dopunjuju baterije jer će tako smanjiti njihov kapacitet.

Drugi su upozoravali da nikad ne dopuste da im se isprazni baterija do kraja, a treći su pak govorili kako bateriju treba dopunjavati kad god se to može.

Budući da su se tijekom godina promijenile baterije pa tako i savjeti brojni korisnici više nisu sigurni kako se odnositi prema svojim baterijama.

Stoga nije loše isprobati nekoliko Slateovih savjeta kako što dulje održati bateriju, najdražeg i najneophodnijeg nam uređaja, u što boljoj formi.

Prijenosna računala

Laptop, notebook, netbook, ultrabook ili nešto peto, nema veze. U prosjeku litijum-ionska baterija u prijenosnom računalu ima vijek trajanja od 18 do 24 mjeseca. No možete joj produljiti životni vijek ako je ne prepunjujete.

Naime, glavni je neprijatelj baterija visoka temperatura, a temperatura unutar prijenosnog računala koje radi nekoliko sati priključeno na struju može dosegnuti i više od 40 stupnjeva.

Bateriju bi trebalo držati napunjenu između 20 i 80 posto, a prilikom punjenja ne dopustiti da se puni i nakon što je dosegnula 100 posto.

Također, život baterije možete produljiti i ako osigurate dobro hlađenje svog prijenosnog računala. Stoga je najbolje bateriju puniti kad računalo nije u upotrebi.

Idealno bi bilo izvaditi bateriju ako prijenosno računalo koristimo u uredu ili kod kuće i spojiti ga direktno na izvor električne energije. Na taj se način sprečava pregrijavanje i prepunjavanje baterije i produljuje njezino trajanje.

Kod novijih računala koja imaju ugrađene baterije, proizvođači upotrebljavaju algoritam koji će zaustaviti punjenje baterije kad je ona gotovo napunjena do kraja.

No ipak bi bilo najbolje izvaditi bateriju iz računala kad je ono priključeno na struju.

Mobilni telefoni, kamere i drugi gadgeti

I ovdje se primjenjuje pravilo kao i kod prijenosnih računala - neka baterija bude između 20 i 80 posto i podalje od izvora topline. Također, trebalo bi izbjegavati korištenje uređaja tijekom veoma niskih temperatura jer će i hladnoća dodatno isprazniti bateriju.

Ako pojedine uređaje nećete koristiti dulje vrijeme, trebalo bi bateriju prvo napuniti na otprilike 40 posto, a potom je izvaditi iz uređaja.

Naime, baterije same tijekom vremena gube energiju, a djelomičnim se punjenjem osigurava da zbog pražnjenja baterija ne dođe na opasno niske razine s kojih se neće moći oporaviti.

Vađenjem baterije iz uređaja, uklanjate mogućnost kratkog spoja ili eventualnog curenja iz baterije u uređaj, čime bi uređaj vjerojatno bio uništen.

Također, povremeno bi trebalo bateriju u potpunosti isprazniti i potom napuniti do kraja. Ovaj postupak ne utječe toliko na njezin kapacitet, koliko na senzor koji mjeri napunjenost i signalizira nam kada je baterija pri kraju. Naime, ti senzori zbog stalnih dopunjavanja s vremenom postaju neprecizni pa ih treba 'resetirati' kako biste točno znali kada je treba napuniti.