ISPROBALI SMO

Samsung zakrivio monitor i hvala mu na tome

30.03.2015 u 11:39

Bionic
Reading

Početkom godine Samsung je javnosti predstavio svoj zakrivljeni monitor službene oznake SE790C. Imali smo prilike isprobati uređaj, a sve dojmove možete pročitati u nastavku teksta

Ideja zakrivljenih gadgeta prisutna je već neko vrijeme u svijetu ICT industrija i sama po sebi na određenoj vrsti uređaja ima manje, a na nekim drugima više smisla. U slučaju Samsungovog monitora SE790C itekako ima smisla.

'Novi Samsungov monitor SE790C donosi vrhunski i nagrađivani zakrivljeni dizajn za uistinu impresivno i udobno iskustvo gledanja. Kombinirajući vrhunsku kvalitetu slike, produktivnost, mogućnosti zabave kao i sofisticiranosti dizajna, novi monitor je ispunio obećanja našeg brenda pomičući granice tehnološke inovativnosti', izjavio je Seoggi Kim, viši potpredsjednik poslovne jedinice za vizualne ekrane tvrtke Samsung Electronics krajem siječnja kada je kompanija domaćoj javnosti pokazala ovaj monitor.

Na prvu radi se o hvalospjevima koje i očekujemo od bilo kojeg direktora kompanije koju zastupa, no u ovom slučaju potpuno su opravdani.

Dizajn

Samsung SE790C izgleda upravo onako kao što i očekujemo od uređaja ove vrste - nenametljivo, a dovoljno elegantno. Uklopit će se u bilo koje radno ili privatno okruženje. Monitor je elegantno zakrivljen u obliku slova T, ima ugrađeni podesivi stalak te skriven VESA nosač koji zajedno pojačavaju sofisticirani i ergonomski dizajn za maksimalnu efikasnost i udobnost.

S prednje strane monitor sadrži uobičajeni Samsungov logotip dok je stražnja zadužena za sve moguće i nemoguće načine povezivosti monitora s ostalim uređajima. Dimenzije monitora iznose 821,5 puta 364,0 puta 51,5 milimetara, dok se s postoljem visina uređaja penje na 552 milimetra. Masa monitora s postoljem iznosi 9,9 kilograma.

Samsung SE790C sadrži zaslon dijagonale 34 inča (86 centimetara), maksimalne razlučivosti Ultra-WQHD 3.440 puta 1.440 piksela (omjer slike 21:9). Omjer zakrivljenosti 3,000 mm doista nudi drugačije iskustvo gledanja u usporedbi s klasičnim monitorima ravnog ekrana, a kod ovog modela, zbog njegove zakrivljenosti, udaljenost gledanja ne razlikuje se od sredine ekrana prema rubovima. Zahvaljujući tome, monitor pruža iskustvo gledanja bez distorzije, s manjim naprezanjem očiju te tako omogućuje udobnije iskustvo gledanja.

Nadograđen širim kutom gledanja, monitor posjeduje kontrast omjera 3,000:1 koji je najbolji u klasi i 300 cd/m2 svjetlinu u dinamičnom osvjetljenju i sjenčanje za vjerne prikaza slike s dubljim crnim tonovima, živopisnim bojama i oštrijim detaljima. Ekstra široki kut gledanja od 178 stupnjeva horizontalno, optimizira vertikalno iskustvo gledanja s bilo kojeg položaja te smanjuje distorziju slike.

Monitor je moguće podesiti po visini te mu namjestiti željeni nagib.

Povezivost i funkcionalnost

Samsung SE790C opremljen je funkcijama za poboljšanu efikasnost Picture-by-Picture (PbP) i Picture-in-Picture (PiP) 2.0. PbP omogućava korisnicima jednostavno spajanje na dva uređaja, kao što su stolno računalo, prijenosnik, igraća konzola (Xbox, PlayStation, itd) ili Set-Top Box te istovremeno gledaju oba monitora. PiP 2.0. omogućuje multitasking bez potrebe da se sadržaj smanjuje. Također, monitor je opremljen s četiri utora USB 3.0 koji eliminiraju potrebu za priključnom stanicom te osiguravaju 24/7 povezanost za sve korisnikove uređaje.

U moru mogućnosti monitora treba istaknuti one koje će razveseliti gejmere. Naime, Samsungov monitor donosi jedinstven način igranja, HD stereo zvuk i kratko vrijeme odaziva. Koristeći game mode, zakrivljeni ekran inteligentno otkriva promjene u kadrovima, ispravljajući mutne prikaze, pojačavajući boje i mijenjajući kontrast u svrhu unaprijeđene vidljivosti in-game akcije. Ugrađeni sedmowattni zvučnici poslužit će vam za prvu ruku, no većina vlasnika računala ionako posjeduje dodatne zvučne kutije.

Stražnja strana monitora rezervirana je za utore svih vrsta te tzv. gumb JOG, kojim omogućuje navigaciju kroz izbornik sustava ugrađenog u monitor te potvrdu željenog odabira. o samom izborniku ćemo nešto kasnije.

Što se utora i mogućnosti povezivosti tiče, Samsung SE790C sadrži dva utora HDMI IN, DisplayPort, utor za povezivanje s računalom, USB utor kojim ćete monitoru omogućiti da preko dodatna čestiti USB utora postane USB hub te audio izlaz. Kombinacijom kablova pokriveni su svi načini kojima možete monitor povezati na pripadajuće računalo ili neki drugi uređaj.

Sa stražnje strane smješten je i ranije spomenuti gumb JOG kojim pristupate svim funkcionalnostima uređaja. Jednim pritiskom na tipku moguće je pristupiti osnovnoj funkcionalnosti, no ulaskom u izbornik pred nama je sva sila postavki prikaza slike, zvuka, načina prikaza slike, pozicija slike, PiP ili PBP postavki (Slika u slici i Slika pored slike) te mnogih drugih.

Detaljnije u izbornik nema smisla u ovom trenutku ulaziti jer isti pokriva baš sve dostupne funkcionalnosti monitora, njegovo korištenje je sasvim logično te prilično jednostavno.

Zaključak

Samsung SE790C doista je odličan monitor i njegovom nabavkom nećete pogriješiti. Ipak, ako mu već moramo pronaći zamjerku, istaknut ćemo nešto višu cijenu, a koja se u slučaju ovog monitora zaustavila na granici od pozamašnih 9.889 kuna. Na vama je da odlučite hoćete li koristiti dva monitora, ako ste korisnik koji treba takvo rješenje, ili ćete odabrati nabavku ovog Samsungovog monitora koji će ukloniti takvu potrebu, pod uvjetom da tražite baš ovakvo zakrivljeno rješenje.

Igranje igara na ovom monitoru doista je impresivno, a multitasking u svakodnevnom radu također je ugodan. Štoviše, nekon nekoliko dana korištenja ovo Samsungovo rješenje sigurno će vas razmaziti. Barem je to učinilo autoru ovog teksta.

SPECIFIKACIJE

Samsung SE790C
Dijagonala zaslona: 34 inča
Razlučivost: 3.440 x 1.440 piksela; omjer 21:9
Osvjetljenje: 300 cd/m²
Omjer kontrasta: 3,000:1
Kut vidljivosti: 178° / 178°
Odaziv: 4 (GTG) ms
Boje: 16.7 M
Utori: 1 x DisplayPort; 2 x HDMI; USB hub (do 4 uređaja); utor za slušalice
Zvuk: 2 x 7 W
Dimenzije: 821.5 x 552.0 x 275.5, Min: 821.5 x 452.0 x 275.5 mm
Masa: 9.9 Kg
Cijena: 9.889 kuna
Ustupio: Samsung Hrvatska