KRAJ JEDNE ERE?

Ogromna marsovska pješčana oluja prijeti roveru Opportunity

14.06.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Veliki nanosi pjeska i prašine prekrili su roverove solarne ploče, što znači da neće tako skoro moći napuniti svoje baterije

Situacija s misjom Opportunity iz sata u sat zvuči sve gore. Rover se, prema najnovijem izvješću, još od kraja vikenda nalazi u ogromnoj pješčanoj oluji, kažu iz NASA-e. Tim pretpostavlja da je robotski istraživač stao zbog manjka električne energije koju dobija putem solarnih ploča te da su mu baterije trenutno na izmaku snage.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Robot koji čeka sunce

Opportunity se upravo zbog ovoga nalazi u modu niske energije koji automatski gasi sve osim sata koji prati vrijeme misije. Pored povremenog paljenja tijekom kojeg će provjeriti razinu baterija, robot će ostati ugašen sve dok solarne ploče ne sakupe dovoljno energije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Kolike su šanse za povratak Opportunityja?

Problem je, kao što ste i pretpostavili, u tome da se ne radi o baš maloj pješčanoj oluji -  ovo nevrijeme pokriva okvirno četvrtinu površine Marsa. Morat ćete dugo čekati prije nego što NASA ponovno ostvari konakt s vozilom ako se, naravno, tijekom oluje dodatno ne ošteti.

Čak da i ova oluja uzrokuje konačno gašenje rovera, sjetimo se samo da je on svoju misiju trebao završiti još 2007., a radio je do praktički prošlog vikenda.

  • +3
Čudesni reljefi misterioznog Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA