ACCUWEATHER U PROBLEMIMA

Poznata aplikacija za vremensku prognozu izazvala bijes korisnika

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.08.2017 12:52
  • Objavljeno 23.08.2017 u 12:50
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Adrianna Calvo CC0

AccuWeatherova aplikacija za iOS našla se na meti stručnjaka za cyber sigurnost zbog načina na koji skuplja informacije korisnika. Nakon službene objave eksperta Willa Strafacha, mnogi korisnici prijetnju su shvatili prilično ozbiljno

Sudeći prema Strafachevoj objaci, poznata aplikacija AccuWeather koristi dozvolu za davanje lokacije ne kako bi dao precizniju prognozu vremena, već kako bi poslao specifične podatke kompaniji RevealMobile. Ti podaci uključuju:

  • Precizne GPS koordinate uključujući brzinu i visinu
  • Ime i BSSID vašeg Wi-Fi routera kojom je moguće geolocirati vaš uređaj kroz brojne online servise
  • Informaciju je li vaš bluetooth uključen ili isključen

Zabrinjavajuća okolnost je što AccuWeather zbilja ne radi puno kako bi ograničio polje djelvoanja same aplikacije. Ako im, prema Strafachu, ne dopustite korištenje GPS informacija, on će slati ime vašeg routera i BSSID kompaniji RevealMobile dajući im manje preciznu lokacijsku informaciju vašeg uređaja. 

Što je RevealMobile?

RevealMobile je kompanija koja se specijalizira u mobilnoj zaradi prodajom lokacijskih informacija reklamnim kompanijama. 'Vrijednost leži u razumijevanju korisnija i mjestima koje posjećuje svaki dan' piše na službenoj stranici kompanije. 'Putovanje od doma do posla pa sve do lokalnog terena za nogomet, pa sve do omiljenog restorana vitalne su informacije koje čine svakog kupca te predstavljaju nove prilike za korištenje mobilnih lokacijskih podataka'.

Svakome tko je svjestan kakve sve muljaže postoje u aplikacijama ovaj incident neće biti previše šokantan, no svejedno - ne radi se o nečemu što olakotno možemo ignorirati. AccuWeather je vrlo popularni app kojem korisnici vjeruju i daju lokacijsku informaciju kako bi dobili precizno očitanje prognoze vremena. Ono što dobijaju, doduše, su reklame temeljene na informacijama prodanima drugoj kompaniji. AccuWeather je na upit TechCrunchu poslao objašnjenje u kojem tvrdi da je njihova aplikacija Revealu slala informacije u ranijim verzijama i da to sada ne radi. Što se odavanja Wi-Fi informacija tiče, oni tvrde da aplikacija sakuplja informacije, ali da ih oni ne koriste.

Ako vam je ovo dovoljno da nastavite koristiti AccuWeather na vašem iPhoneu, samo naprijed.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!