TEHNOLOGIJE BUDUĆNOSTI

U Facebooku eksperimentiraju s robotima, evo i zašto

21.05.2019 u 15:46

Bionic
Reading

Istraživanja nisu revolucionarna, ali cilj Facebookovog laboratorija za umjetnu inteligenciju je predvidjeti budući razvoj i biti spreman za proizvode i usluge koji će tek doći

Facebook vjerojatno nije prva tvrtka koju biste odmah povezali s razvojem robotike. Pa ipak, pridružila se Googleu, Nvidiji, Amazonu i drugima koji se time bave. Marku Zuckerbergu i društvu roboti, čini se, zasad primarno služe za eksperimente čija je svrha unaprijediti umjetnu inteligenciju.

Istraživanja su opsežna, a u Facebooku su dosad objavili pojedinosti o tri studije. Prva uključuje načine kako robota sa šest nogu potaći da sam nauči hodati koristeći metodu pokušaja i pogreške.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju

Druga se bavi korištenjem 'znatiželje' kako bi robotima bilo omogućeno brže učenje, dok treća radi na razvoju osjeta dodira koji bi robotima trebao pomoći pri obavljanju jednostavnih zadaća poput kotrljanja lopte.

Nijedna od njih nije sama po sebi revolucionarna, ali cilj Facebookovog laboratorij za istraživanje umjetne inteligencije FAIR je predvidjeti budući razvoj i biti spreman za proizvode i usluge koji će tek doći.

U najvećoj društvenoj mreži svijeta već su na određeni način imali iskustva s time da od razvoja opipljivih fizičkih sustava mogu imati neočekivane koristi. Primjerice, na projektu kamere za kućni video chat Portal surađivali su s filmašima pri osmišljavanju pokreta kamere koji kadriraju korisnike prilikom svake snimke.

Iako je ta kamera kritizirana zbog zadiranja u privatnost korisnika, moglo se čuti malo primjedbi na način na koji je funkcionirala. Sličan scenarij mogao bi se ponoviti i s umjetnom inteligencijom, piše Verge.