MINIJATURNI STROJEVI

Ovaj sićušni robotski insekt leti poput pravog

20.05.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Maleni roboti poput onog kojeg je nedavno predstavio znanstveni tim sa USC-a imaju zapanjujući potencijal području potrage za žrtvama nesreće ili pretrage za preživjelima u ruševinama

Nismo sigurni jeste li o tome ikad razmišljali, no razvijanje i konstrukcija robota veličine insekta prilično je složena procedura. Jedan od razloga je njihova konstrukcija - roboti s četiri krila često su preteški, dok oni s dva imaju slabu kontrolu nad letom. Inženjeri iz Sveučilišta Južne Kalifornije (USC, University of South California) stvorili su Bee+, robota s četiri krila koji se kreće elegancijom i brzinom pravih insekata.

Mali letač može pratiti definirane putanje, izbjegavati prepreke, slijetati na rubove predmeta, kao i na ravne površine. Prema znanstvenom timu, još ih čeka puno posla prije nego što robotski insekti krenu u masivnu proizvodnju. Bee+, za početak, leti spojen na žicu, s obzirom da tim nije smislio kako na njega ugraditi bateriju koja nije teška. Također postoji problem sa veličinom, s obzirom da je, makar nešto veći od novčića, Bee+ i dalje veći i masivniji od većine pravih kukaca.

Ono što je Bee+ uspio napraviti je predstaviti rješenje za istraživanje zbijenih i opasnih mjesta, poput pronalaženja preživjelih u srušenoj zgradi. Izazov je stvoriti robota koji može nositi sav predviđeni teret dok je i dalje dovoljno malen da stane u iznimno zbijene prostore.

NOĆNI NAČIN RADA

Ovih pet popularnih aplikacija za iPhone možete 'zamračiti'

Pogledaj galeriju