SIGURNO JE SIGURNO

Sa svakim Samsungom doći će antivirus

04.09.2013 u 21:35

Bionic
Reading

Najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu u sve svoje nove uređaje s Androidom ugrađivat će antivirusni softver Lookout

Znak je to kako pametni telefoni postaju sve više poput računala koja su stalno online i kojima prijete na tisuće virusa, piše Wall Street Journal.

Potez nije usmjeren na zaštitu prosječnog korisnika. Hakeri su pronašli načine kako ukrasti korporativne podatke s mobitela, a organizirani kriminal na istoku Europe vara korisnike naplaćujući im masno SMS-ove.

Samsung je već predstavio značajku koja bi trebala ograditi osjetljive poslovne podatke od ostalih na mobitelima. Lookout, koji ima 45 milijuna korisnika diljem svijeta, bit će nadogradnja tom paketu. Google je, nakon brojnih kritika na račun propusnosti Androida, također dodao nekoliko sigurnosnih alata.

Lookout čuva podatke o poznatim prijetnjama na svojim poslužiteljima. Pomoću njih provjerava ima li išta sumnjivo u preuzetim aplikacijama i stranicama koje korisnik posjećuje. Problem nastaje kad se pojavi dosad nepoznata prijetnja.

Čikaška tvrtka za cybersigurnost Trustwave Holdings pronašla je 200 tisuća primjeraka malvera u Androidu tijekom 2012., četiri puta više nego godinu dana ranije. Lani je 79 posto svih mobilnih softverskih prijetnji bilo usmjereno na Android, prema podacima koje je objavio FBI.

Mobiteli su poseban sigurnosni izazov. Kako sve više tvrtaka traži od zaposlenika korištenje privatnih telefona u poslovne svrhe, tako raste i broj mogućih izvora prijetnji, što od raznovrsnih uređaja i mreža na koje se spajaju, što od softvera korištenog u privatne svrhe.

Hakeri to znaju iskoristiti. Symantec je otkrio kako su stavili lažnu aplikaciju za kameru na dućan Play, koja im je omogućavala povezivanje telefona s bilo kojim sajtom. Google je aplikaciju uklonio.

Antivirusni softver može pomoći, ali ima i svojih loših strana - može prilično snažno pocuclati bateriju i povećati podatkovni promet, a i uglavnom nemaju pristup svemu što se na mobitelu može naći.