OVO SE ČEKA!

S ovim tabletom možete maziti i krokodila

28.02.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Fujitsu je razvio prototip tableta s ekranom koji pruža novu dimenziju upravljanja dodirom. Naime, korisnici dodirivanjem ekrana mogu 'osjetiti' različite teksture slika koje su prikazane na ekranu, što uključuje i mokre površine ili čak kožu krokodila

Ovo nije prvi prototip ekrana kojim se pokušava uvesti i posebna taktilna dimenzija, ali su u Fujitsu istraživačkim pogonima uvjereni kako je put kojim se koristi ultrazvuk obećavajući. Za klizavost, tablet stvara zračni sloj visokog tlaka izravno iznad ekrana, što smanjuje trenje i daje osjećaj 'klizavosti', dok za 'grubi' efekt tablet stvara različite zone dodira s različitim stupnjem trenja - opet pomoću ultrazvuka.


Kombinacija taktilnih, vizualnih i audio podražaja može stvoriti uvjerljive iluzije. Jedna od mogućih primjena ovakvih površina bi bila u elektroničkim katalozima gdje bi se potrošačima mogao pružiti uvid u teksturu nekog proizvoda, navode u kompaniji.

Druga primjena bi bila iskorištavanje u glazbenom svijetu. Posebno razvijen prototip je na jučer završenom Mobile World Congressu u Barceloni ljudima omogućio svirati 'koto', tradicionalno glazbalo iz Japana. Planovi za komercijalizaciju ove tehnologije ciljaju na 2015. poslovnu godinu Fujitsua.