NAMA NAJBLIŽE DOSAD

Rijetki prizor iz svemira: Crna rupa proždire zvijezdu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.10.2020 15:51
  • Objavljeno 13.10.2020 u 13:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PASIEKA / Sciencephoto / Profimedia

Događaj se odigrao u zvijezđu Eridan, oko 215 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, i prvi put je pomno praćen tijekom šest mjeseci

Astronomi su zabilježili dosad rijetko viđen fenomen: bljesak svjetla nastao dok je crna rupa razvlačila obližnju zvijezdu poput špageta i uništavala ju.

Događaj se odigrao u zvijezđu Eridan, oko 215 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Udaljenost jest velika, ali to je nama najbliže takvo događanje dosad zabilježeno.

Kad se zvijezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi u središtu galaksije više se ne može oduprijeti njenoj gravitaciji, koja ju rasječe na tanke mlazove materijala.

Takav se događaj naziva plimnim poremećajem ili, kolokvijalno, špagetifikacijom jer mlazovi materijala postaju sve tanjim i izduženijim što gravitacija crne rupe dulje djeluje na njih.

Kad ih napokon proguta, iza sebe ostavljaju moćan energetski izbor koji astronomi mogu detektirati čak i na ogromnim udaljenostima.

Zlosretnu umiruću zvijezdu astronomi su pratili tijekom šest mjeseci pomoću Vrlo velikog teleskopa Europskog južnog opservatorija. Rezultate su objavili u izdanju Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Otkrivena je nedugo nakon što ju je crna rupa počela trgati i promatrana kroz razne spektre (ultraljubičasti, optički, X-zrake i radio-valovi). Pošto je bila razmjerno blizu i uhvaćena u pravom trenutku astronomi su ju mogli proučavati detaljnije nego ikad prije.

Dosad su prašina i krhotine često zaklanjali energetske izboje zvijezda. Sad znamo i zašto je tomu tako. Naime, krhotine su posljedica procesa špagetifikacije, piše Business Insider.

Prema procjenama, promatrana zvijezda bila je usporediva s našim Suncem: težila je oko dva puta 10 na tridesetu kilograma, odnosno kao i oko 330 tisuća Zemalja. Do kraja istraživanja crna rupa, više nego milijun puta masivnija, odnijela joj je oko pola mase.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!