NOĆNO NEBO

Mars nam je nevjerojatno blizu, nakon njega slijedi još jedno iznenađenje

08.10.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Naš kozmički susjed približio nam se na udaljenost od 62 milijuna kilometara, a možemo ga vidjeti od večernjih sati, pa sve do ranog jutra

Ako ste na nebu u blizini Mjeseca ovih dana zapazili 'crvenu zvijezdu', vidjeli ste Mars. Planet će biti vidljiv tijekom cijelog listopada, podizat će se na najvišu točku oko ponoći te će svijetliti na istoku sve do ranog jutra kada će biti na zapadu. Pitanje je, doduše, zašto je Mars toliko sjajan?

Crveni planet je bio najbliži Zemlji 6. listopada kada se našao na oko 62 milijuna kilometara od Zemlje, a prvi put kad će nam idući put biti toliko blizu je 2035. Najbliže što nam je ikad bio je prije 60.000 godina kada je bio na udaljenosti od Marsa bila 55.76 milijuna kilometara.

Idućeg će tjedna Zemlja proletjeti između Marsa i Sunca. Događaj, također poznat kao opozicija Marsa, dogodit će se 13. listopada, odnosno u trenu kada će Mars biti direktno na drugoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, kažu iz NASA-e.

Valja naglasiti da Mars i Zemlja ne kruže oko Sunca u savršenom krugu ili čak na istoj ravnini. Oba planeta imaju elipsoidne orbite. Zemlji, na primjer, treba samo 365 dana da okruži Sunce, dok Marsu treba 687 dana. Kad se Zemlja približi bliže Suncu, Mars se udalji.

Novi nastup slijedi...

Dok Mars polako nestaje s pozornice, dolazi nam sljedeće svjetlo na nebu - Jupiter, jadan od najvećih objekata na noćnom nebu, dok će mu se u jednom trenu pridružiti Saturn i to istočno od njega. Ovaj duet nastao je zahvaljujući konjukciji Jupitera i Saturna - dva plinovita diva koji će se susresti po prvi put u 20 godina.

Konjukcija nastupa 21. prosinca, no oba planeta bit će relativno blizu jedan drugom te će biti vidljivi na noćnom nebu ostatak godine, objašnjava CNN.

Konjukcija ova dva planeta je rijetka zbog njihovih orbita - Jupiteru treba 12 zemaljskih godina za krug oko sunca, dok Saturnu treba čak 30.