do sredine studenog

Astronauti na čekanju: Odgođeno polijetanje svemirske misije SpaceX-a s ljudskom posadom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.10.2020 09:15
  • Objavljeno 13.10.2020 u 09:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Hennessy / Alamy / Alamy / Profimedia

Polijetanje je bilo zakazano za 31. listopad, ali je termin pomaknut kako bi bi bili riješeni problemi s generatorima plina u motoru prvog stupnja rakete Falcon 9

Američka svemirska agencija NASA odgodila je lansiranje misije Crew-1 tvrtke SpaceX do sredine studenog.

U sklopu te misije tri NASA-ina astronauta (Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker) i jedan japanski (Soichi Noguchi) trebali bi odletjeti do Međunarodne svemirske postaje i provesti na njoj šest mjeseci.

Polijetanje je bilo zakazano za 31. listopad, ali je termin pomaknut kako bi bi bili riješeni problemi s generatorima plina u motoru prvog stupnja rakete Falcon 9.

Pođe li sve po planu, Crew-1 bit će prva operativna misija s ljudskom posadom na Međunarodnoj svemirskoj postaji za tvrtku SpaceX, ali i prva od ukupno šest koliko ih u toj kompaniji namjeravaju poslati u sklopu NASA-inog programa Commercial Crew, piše Verge.

SpaceX je već uspješno obavio probni let do Međunarodne svemirske postaje s ljudskom posadom. NASA-ini astronauti Doug Hurley i Bob Behnken su u svibnju ove godine sigurno dovezli njihovu letjelicu Crew Dragon, pristali na Međunarodnu svemirsku postaju i vratili se na Zemlju početkom kolovoza.

Temeljem tog leta SpaceX je dobio službeno odobrenje za redovne letove s ljudskom posadom do Međunarodne svemirske postaje i nazad.