astronomija

Rame uz rame s NASA-om: Otkrivamo sve detalje o našoj uspješnoj zvjezdarnici iz Višnjana

26.03.2019 u 08:16

Bionic
Reading

Prema zadnjim neslužbenim informacijama, Zvjezdarnica Višnjan nije više iza NASA-e u praćenju i otkrivanju asteroida nego ju je ovih dana pretekla i popela se na zlatno prvo mjesto, pohvalili su se na društvenim mrežama članovi Hrvatskog astronomskog saveza.

Da je zvjezdarnica u Višnjanu najuspješnija na svijetu u razotkrivanju asteroida, uspješnija čak i od NASA-e, javili su brojni mediji uoči vikenda. Saznalo se tada i da je od početka godine hrvatski tim otkrio gotovo polovicu tijela koja prolaze blizu Zemlje.

A još koji dan ranije pisalo se o tome kako je ista ta zvjezdarnica u Višnjanu druga najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju Zemlji. Ispred nje nalazila se dakako NASA, a istarskim astronomima u leđa su brojem otkrića gledali i američka vojske i Europska svemirska agencija ESA. Hrvatski tragači nebesnih prostranstava, rečeno je tada, od početka godine odradili su čak 54,5% posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i moguća su prijetnja opstanku planeta.

Astronomi i tekleskopi su kao psi tragači i lovci

Jeste li onda prvi ili drugi, i je li to uopće bitno, pitamo Korada Korlevića, najproduktivnijeg hrvatskog astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan.

'Točno je, prošli smo tjedan bili prvi po broju uočenih asteroida. Jutros smo treći jer me tjedan dana nije bilo pa nije tko imao navoditi volontere', kaže Korlević, objašnjavajući da se podaci mijenjaju iz dana u dan, iz sata u sat.

Rastavljanje velikog teleskopskog zrcala zvjezdarnice u Tičanu kraj Višnjana Izvor: Društvene mreže / Autor: Igor Karasi

'Mi smo kao kontrola leta. Pratimo i bilježimo sve što se zbiva', veli Korlević. Svi su astronomi i njihovi teleskopi zapravo psi tragači i lovci. Glavni teleskopi nalaze se na Havajima, u Arizoni, Kaliforniji i oni pokazuju gdje bi se mogla nalaziti lovina za kojom tragaju zvjezdarnice širom svijeta. A ova u Tičanu pored Višnjana tu se pokazuje super efikasnom sa 55 posto uočenih tijela.

Poduhvat ravan finalu svjetskog prvenstva

Dosad su opazili čak 19.000 preleta, od toga dvije tisuće potencijalno opasnih. I svaki mjesec spaze još 200 novih. Uz takvu efikasnost sigurno primaju i izdašnu državnu pomoć? Je biti rame uz rame s NASA-om, to je poduhvat ravan finalu svjetskog nogometnog prvenstva u nogometu.

No, Astronomsko društvo Višnjan i pamošnja zvjezdarnica neprofitne su organizacije i država nema puno veze s njihovim radom. Njihov uspjeh počiva na predanom radu brojnih volontera i, kako kaže Korlević, 'ljudima koji znaju što radimo i sponzoriraju naš rad.'

Zvjezdarnica u Višnjanu nije državna ustanova pa ne može biti ni centar izvrsnosti. Za svoj znanstveni rad ne dobivaju ni kune od države. A druge zvjezdarnice u Hrvatskoj? Zagrebačka zvjezdarnica može, ali kako promatrati nebo u svjetlosno zagađenom gradu, nekoliko metara od Festivala svjetla? A Korenica?

  • +3
Zvjezdarnica Višnjan Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Grade novi teleskop, velik poput Hubbleovog

'Jeste li bili u Korenici? Tamo vam nema ničega osim kupole', otkriva Korlević. Zato u Višnjanu ne misle stati. Njihov je cilj još godinama ostati na vrhu, među prvih pet zvjezdarnica po broju otkrića na svijetu. Spremaju se izraditi i novi, veliki teleskop. Sa zrcalom promjera 2,5 metra bio bi velik poput Hubbleovog teleskopa. Trenutno provjeravaju kvalitetu stakla koje bi mogli nabaviti iz Lipika, Pule...

'Velika je to gnjavaža. Za izradu će nam trebati barem šest mjeseci, godinu dana', objašnjava Korlević. Trenutni zakoni im ne idu na ruku.

'Ne smijemo pregledavati, popravljati ni servisirati. Nismo registrirani za takvu djelatnost pa onda kao da ne postojimo', veli Korlević. Poznavajući ga, sigurno će uspjeti. 'Izradili smo već hrpu teleskopa, u vrijeme rata imali 1400 otkrića, pa možemo možemo napraviti i ovaj...'