početak PROLJEĆa

Svjetlosna magija zavladala Zagrebom; evo gdje ćete se osjećati kao u vodi, a gdje vas čeka čarobna šuma

21.03.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Treći Festival svjetla Zagreb svečano je u srijedu navečer otvoren u dvorištu Muzeja grada Zagreba, što je jedna od 20 lokacija u povijesnoj jezgri grada koje će do 24. ožujka svaki dan od 18 do 23 sata biti obasjane raskošnim i inovativnim svjetlosnim instalacijama na temu proljeća, rasta i renesanse.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), čija je direktorica Martina Bienenfeld na otvaranju istaknula veliku podršku Grada Zagreba, HEP-a i Kraša u organizaciji, kao i da taj festival ujedinjuje najmodernija svjetlosna rješenja na bazi recentnih rasvjetnih tehnologija.

Čarobna šuma u Tunelu Grič, Opatička postala "vodena ulica"

"Ovogodišnji Festival traje ukupno pet dana ili dan dulje nego u prve dvije godine, u sklopu kojeg su 23 svjetlosne instalacije na 20 lokacija podno i uzduž zagrebačkog Gornjeg grada, koji šarmom stvara idealno okruženje za takvo događanje. Važan je za Zagreb i jer najavljuje intenzivniji proljetni turistički promet, te kroz inovativnu umjetnost i čaroliju svjetla stvara dodatni razlog za posjet glavnom gradu Hrvatske", poručila je Bienenfeld.

Istaknula je da su, povodom obilježavanja 2019. kao godine kulture i turizma Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, na festival stigle i tri živopisne instalacije iz Kine, a surađuju i s Ministarstvom kulture kroz predstavljanje projekta "Oblak Pergola/Matematiziran Oblak" kustoske koncepcije Brune Juričića i dizajn autora Alise Andrasek. Njihova se instalacija prvi puta može vidjeti u Hrvatskoj nakon 16. venecijanskog bijenala - međunarodne izložbe arhitekture, a svoje je mjesto našla u Muzeju grada Zagreba gdje je bilo i otvorenje festivala.

Među ostalim lokacijama su, primjerice, Tunel Grič, koji je svjetlosno transformiran u čarobnu šumu, u Tomićevoj ulici su stube osvijetljene u formi čuvara svjetla, na Strossmayerovom šetalištu je postavljena svjetlosna 'lounge' zona, crkva sv. Katarine je osvijetlila sve svoje vitraje, dok je na Platou Gradec instalirana svjetlosna igra 'voli me-ne voli me'. U atriju Galerije Klovićevi dvori moći će se zaplesati u bojama/svjetlima proljeća, na Jezuitskom trgu je plesni performans s 3D mapingom, Opatička ulica izgleda kao da je vodena ('aquastreet'), na Dubravkinom putu je posebno osvjetljeno dječje igralište, a i na svim drugim lokacijama posjetitelji mogu vidjeti razna kreativna svjetlosna rješenja.

  • +9
U Zagrebu je počeo 3. Festival svjetla Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju je rekao da taj Festival pridonosi zagrebačkom turizmu, te je otvorenje Festivala prepustio kineskom veleposlaniku u Hrvatskoj Hu Zhamingu koji je na otvaranje došao zbog kineskih instalacija na Festivalu. Veleposlanik je poručio da Hrvatska i Kina razvijaju sve bolje odnose o kojima će, kao i o turizmu, biti više riječi na predstojećem summitu 16+1 u Dubrovniku.

Ministar turizma i izaslanik premijera Gari Cappelli naglasio je važnost takvih događanja za predsezonski turistički promet uz ocjenu da Grad Zagreb i njegova Turistička zajednica rade odličan posao u turizmu.

Cappelli: Turisička sezona počinje Festivalom svjetla, a završava Adventom u Zagrebu

S Festivalom svjetla Zagreb počinje turistička godina praktički za cijelu Hrvatsku, kao što i završava s Adventom u Zagrebu u prosincu. To su važna događaja za turizam i vjerujem da će Zagrebu donijeti veliko povećanje broja turista, kao što je bilo i lani, rekao je Cappelli.

Prva dva festivala privukla su veliki broj domaćih i stranih turista, ali i građana Zagreba koji su obilazili lokacije i uživali u svjetlosnim čarolijama, a ukupno je u 2018. od 15. do 18. ožujka, kada se održavao taj festival, u Zagrebu zabilježeno 31 posto više dolazaka turista ili njih oko 11 tisuća te 22 tisuće noćenja ili 46 posto više nego u iste dane u 2017.

"I ove godine očekujemo da će Festival svjetla u Zagreb privući brojne turiste, a ponosni smo i što je uvršten i u međunarodnu organizaciju 'Festival of Lights International' već od svog prvog izdanja 2017. To je svakako festival dobrih emocija i lijepih prizora, gdje umjetnici svjetla upotrebljavaju grad i njegove vedute kao slikarsko platno, te je i primjer povezivanja kreativnih umijeća, tehnologije i turizma", zaključila je Bienenfeld.

Na otvorenju Festivala svjetla Zagreb bila je i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.