SKUPA STANARINA

Radi u Googleu, a živi na parkiralištu u kamionu

22.10.2015 u 07:32

Bionic
Reading

Dvadesettrogodišnji Brandon domislio se kako će uštedjeti: uredio je prostor za život nešto manji od 12 kvadratnih metara u parkiranom ispred sjedišta tvrtke u Mountain Viewu. Ušteda? Planira uštedjeti i do 90 posto prihoda

Brandon se sredinom svibnja iz Massachusettsa preselio u Kaliforniju kako bi počeo raditi kao softverski inženjer u Googleu. Umjesto u (pre)skupi stan u San Franciscu i okolici, uselio je u kamion površine nešto manje od 12 kvadratnih metara.

Ideja mu je pala na pamet dok je stažirao u Googleu prošlog ljeta i stanovao u najjeftinijem raspoloživom korporativnom smještaju: njih četvorica dijelili su stan s dvije spavaće sobe za oko 65 dolara po noći.

Shvatio je kako plaća veliki iznos za prostor u kojem gotovo uopće ne boravi. Teško mu je to bilo racionalizirati, pa je počeo razmišljati o alternativama.


Sobe u kamionu domislio se odmah. Nije čekao s pripremama jer je znao kako će se vratiti raditi posao s punim radnim vremenom. Za deset tisuća dolara kupio je Fordov kamion iz 2006. godine, s nešto više od 252 tisuće prijeđenih kilometara. U njemu je namjestio krevet, ormar i vješalicu za odjeću te nekoliko plišanih životinja.

Hrani se i tušira u Googleu, u korporativnoj menzi i teretani. Jedini fiksni mjesečni trošak je osiguranje (121 dolar). Struju ne koristi, mobitel mu plaća Google. Na kamionu ima svjetiljke na baterije osjetljive na pokret, koje puni na poslu. Te baterije koristi za punjenje slušalica i mobitela. Laptop izdrži čitavu noć bez punjenja, pa ga kasnije dopuni na poslu.

Cilj mu je uštedjeti oko 90 posto prihoda nakon oporezivanja, što namjerava utrošiti na otplatu studentskog kredita i ulaganja. Ukupnih 22.434 dolara kredita u četiri mjeseca sveo je na 16.449. Očekuje kako će ga potpuno isplatiti tijekom idućih šest mjeseci te tijekom idućih deset do dvadeset godina uštedjeti priličan iznos.

Prostor je mali, ali u njemu ionako samo spava. Zbog toga što ne plaća stan može si priuštiti obroke u finim restoranima i uživanje u San Franciscu. A i putovanje do radnog mjesta traje vrlo kratko.

Osim jedne prijateljske rasprave s osiguranjem nakon što se kasnije vratio nakon kina, većih problema nije bilo. Kad je zaštitarima pokazao zaposlenički bedž i ponudio premještanje kamiona, ispričali su se što su ga probudili i rekli kako ima zgodnu gajbu.

Naravno, sve skupa je moguće zato što Google to tolerira, ali i zbog blage kalifornijske klime, koja u pravilu nema oštre zime.

Brandonove dogodovštine možete pratiti na blogu 'Thoughts from Inside the Box'.