RUSIJA U AKCIJI

Putin planira izdati kriptovalutu pod državnom kontrolom?

16.10.2017 u 09:32

Bionic
Reading

Pristup virtualnoj valut u Rusiji, na ničije iznenađenje, neće biti ni približno liberalan kao kod Bitcoina

Nakon nedavnog Putinova osvrta na stanje tržišta virtualnih valuta, činilo se da Rusija u doglednoj budućnosti sprema neku vrstu intervencije. Prema poslijednjim vijestima, ta intervencija je već u pokretu.

Ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov ruskim je medijima potvrdio planove za pokretanje digitalne valute koja će biti pod državnom kontrolom. Iako mnogi vjerojatno misle da će pomoću PC-ja moći početi rudariti virtalne rublje, čini se da im to neće poći za rukom.

Valuta će koristiti blokchain da bi decentralizirala kontrolu i povećala povjerenje, a navodno ju nećemo moći rudariti, izvještava Engadget.

Valuta pod državnom kontrolom

Ruske vlasti planiraju novu virtualnu valutu pratiti i izdavati poput konvencionalnog novca. Na ovaj način Rusija bi mogla pojačati svoju virtualnu ekonomiju bez vezivanja na druge države i nepouzdane nezavisne brokere.

Digitalne novčiće iz Rusije korisnici će moći bez poteškoća pretvarati u 'konvencionalni' novac uz preduvjet da prijave izvor prihoda planiraju li zaobići pristojbu od 13 posto zatraženog iznosa.

Vrijeme dolaska

U trenutku pisanja članka još nije poznato kada Rusija planira izbaciti novu valutu, no Nikiforov je navodno uvjeren da nema vremena za čekanje.

Ako Rusija ne izda vlastitu virtualnu valutu, susjedi u Aziji i Europi definitivno će ih prestići. Iako se ovdje radi o nagađanju, Rusija ima objektivne razloge za zabrinutost. Kina već neko vrijeme radi na suzbijanju kriptovaluta zato jer većina ljudi bez razmišljanja mijenja yuane za bitcoine, a Rusija definitivno ne želi proći kroz sličan scenarij. Vladini dužnosnici već neko vrijeme apeliraju na uvođenje strogih mjera regulacije već postojećeg virtualnog novca.

Porez na kriminal

Mnogi su izrazili zabrinutost da će uvođenje takse od 13 posto za neprijavljene transakcije postati načinom zarade na ilegalnim aktivnostima po principu 'dajte nam postotak i radite što god želite'.

Još jedan problem mogla bi predstavljati dostupnost brojnih 'liberalnijih' virtualnih valuta - nitko, naime, kriminalce ne spriječava da ilegalno steknut novac jednostavno pretoče u bitcoine. Kako god okrenuli, Rusija se u ovome trenu nalazi pred razkrižjem - držati strogu kontrolu nad novih tehnologijama ili zabraniti korištenje svih konkurentnih virtualnih valuta.