DRUŠTVENE MREŽE

Ovu mrežu nazivaju ruskim Facebookom i ne nedostaje joj intriga

16.10.2017 u 08:20

Bionic
Reading

Ruska alternativa jednoj od najpopularnijih američkih društvenih mreža nedavno je slavila jedanaesti rođendan, a mi vam donosimo kratki pregled njezine turbulentne povijesti

Za VKontakte, osim ako ste upućeni u tehno trendove u Rusiji, vrlo vjerojatno niste nikad čuli. Riječ je o društvenoj mreži koju mnogi nazivaju 'ruski Facebook'. Znali vi za njega ili ne, VKontakte postoji već jedanaest godina, broji preko četiristo milijuna korisnika, a 10. listopada proslavio je jedanaesti rođendan. Ime VKontakte dolazi od ruske fraze b kонта́кте, što znači 'u kontaktu'.

VKontakte je dostupan u nekoliko jezika, od kojih je najpopularniji ruski. Posjetitelji ove popularne društvene mreže mogu međusobno slati poruke i slike, objavljivati multimediju na zidu i igrati videoigre koje rade u pregledniku - isto kao što zapadnjaci rade na Facebooku. Glavna zgrada kompanije smještena je u Skt. Peterburgu u Rusiji.

Studentski projekt koji je postao fenomenom

U siječnju 2017. VKontakte je bilježio nešto više od 410 milijuna otvorenih računa, a trenutno kotira na petnaestom mjestu Alexine top liste najpopularnijih stranica na svijetu. Riječ je o uvjerljivo najpopularnijoj web odrednici za Ruse. Ako pitate analitičare iz SimilarWeba, VKontakte je po popularnosti šesti najpopularniji web na svijetu, a u listopadu 2016. postao je najpopularnija društvena mreža u Bjelorusiji, Ukrajini i Kazahstanu.

VKontakte d.o.o. osnovan je 19. siječnja 2007. u Rusiji, s time da je osnivač Pavel Durov pokrenuo beta testiranje još u rujnu 2006., nakon što je diplomirao na Državnom fakultetu u Petrogradu. Mjesec dana nakon početka testiranja Durov je registrirao domenu vkontakte.ru. Znatiželjnici u tom razdoblju još nisu imali pristup, već je članstvo bilo ograničeno na izabrane studente, što (očekivano) nije usporilo rast društvene mreže. 

VKontakte je službeno lansiran u veljači 2007. s bazom od 100.000 registriranih računa te je brzo nakon toga prepoznat kao drugi najveći igrač na ruskom tržištu društvenih mreža. Istog mjeseca kada je lansiran, VK je pogođen DDoS napadom koji ga je na kratko vrijeme skinuo s mreže. Korisnička je baza tog ljeta porasla milijun korisnika, a u prosincu 2008. VKontakte je uspio prestići konkurentski Odnoklassniki, postavši najpopularnija ruska društvena mreža.

Neobična mreža zaposjednuta mladima

Za razliku od svoje zapadnjačke alternative, VK je zapanjujuće popularan među mladim Rusima. Mnogi od njih uporno tvrde da je 'ruski Facebook' puno, puno bolji od američkog. Da budemo iskreni, nimalo ih ne krivimo. Ta društvena mreža naširoko je poznata kao mjesto na koje korisnici mogu prenositi sadržaje svih oblika.

Što se sigurnosti tiče, VKontakte je nešto liberalniji od paranoičnih mu zapadnjačkih susjeda. Najčešća lozinka na stranici je '123456', a koristi ju ni manje ni više nego 700.000 korisnika. Druga najpopularnija lozinka je '123456789', koju koristi 400.000 korisnika. Stranica je također bila na meti hakera koji su posljednji veliki napad izveli sredinom ove godine. Ubrzo nakon udara na Dark Webu su za pozamašnu svotu nudili loginove, lozinke, prava imena i telefonske brojeve 150 milijuna (!) korisnika ruske društvene mreže.

Jedna zbilja divna stvar vezana uz VK je manjak reklama (za razliku od drugih društvenih mreža). Ako koristite VKontakte na engleskom, velike su šanse da nećete vidjeti nijednu jedinu reklamu. Čak i ako odlučite koristiti ruski ili ukrajinski, nailazit ćete na puno manje oglasa nego što ste navikli na zapadnjačkim mrežama.

Za razliku od zapadnjačkih društvenih mreža, VK od korisnika traži da upotpuni puno više polja i stranici da više osobnih informacija. Ovo je rezultiralo vrlo profinjenim sustavom za pretragu, pomoću kojeg je puno lakše pronaći nekog koga tražite.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Maria Zdorovetskaya

Dolazak na burzu

Osnivač i šef Pavel Durov bio je vlasnik 20 posto dionica uz suvlasnike: izraelsko-ruske investitore (60 posto), Vjačeslava Mirilašvilija (10 posto) i Leva Levieva (10 posto). Izvorni osnivači prodali su 39,99 posto kompanije grupi Mail.ru (donedavno poznate kao Digital Sky Technologies), a 29. svibnja 2012. grupa Mail.ru proglasila je da će predati kontrolu nad kompanijom Durovu, davši mu pravo glasa nad njihovim dionicama. Tako su u kombinaciji s Durovih 12 posto firme sveukupno došli do 52 posto glasova. U travnju 2013. United Capital Partners su od Mirilašvilija i Levieva kupili 48 posto dionica VKontaktea za 1,12 milijardi dolara po glavi.

Godina se pokazala kao sudbonosna za Durova koji je svojih 12 posto vlasništva prodao šefu Megafona. Megafon je, naglašavamo, kompanija pod vlasništvom medijskog magnata Ališera Usmanova. Nakon potpisivanja ugovora, Usmanov i partneri kontrolirali su oko 52 posto društvene mreže.

Kasnije te godine Pavel Durov je istupio u javnost tvrdeći da 'se nalazi pod pritiskom' federalnih vlasti koje od njega traže da preda osobne podatke pojedinaca koji su navodno imali veze s prosvjedima koje organizira pokret Euromaidan - ukrajinski eurosimpatizeri. 

Durov je 1. travnja 2014. dao ostavku na svoje mjesto u upravnom odboru, samo da bi dva dana kasnije taj potez nazvao prvotravanjskom šalom. 21. travnja 2014. dobio je otkaz uz objašnjenje da u mjesec dana nije povukao svoje pismo ostavke. U tom je trenu Durov javno tvrdio da je većinu kompanije preuzela politička struja bliska Putinu, naglasivši da je njegov odlazak iz firme potaknut odbijanjem predaje osobnih informacija članova VKontaktea pridruženih grupi vezanoj uz Euromaidan. Nakon toga je napustio Rusiju i izjavio da 'nema planove vraćati se' te da je 'ova zemlja u ovom trenu nekompatibilna s biznisom vezanim uz internet'.

Mail.ru grupa kupila je 16. rujna 2014. preostalih 48 posto VKontaktea od United Capital Partnersa za 1,5 milijardi dolara te time postala jedini vlasnik ruske društvene mreže.

Kontroverze i sukob s Ukrajinom

U svibnju ove godine ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je zakon kojim zabranjuje korištenje usluga Mail.ru-a i njihovih društvenih mreža, uključujući VKontakte i Odnoklassniki. Radi se, naime, o dijelu kontinuiranih sankcija prema Rusiji uzrokovanih aneksijom Krima i upletenosti u rat u Donbasu. Novinari bez granica su uoči blokade osudili ukrajinski čin, nazvavši ga 'disproporcionalnom mjerom koja ozbiljno potkopava pravo ukrajinskog naroda na informiranje i slobodu govora'. Kao reakcija na zabranu, ukrajinska podružnica VKontaktea u Kijevu svoja je vrata zatvorila sredinom lipnja 2017.