'UMJERENO I OPREZNO'

Putin je naumio dovesti u red i - kriptovalute

11.10.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Ruski predsjednik izrazio je zabrinutost oko rastuće popularnosti kriptovaluta te najavio skorašnju intervenciju koja bi ih trebala dovesti u red

Najnovija Putinova izjava vezana uz kriptovalute stiže iz The Financial Timesa. Ruski predsjednik tvrdi da kriptovalute poput bitcoina predstavljaju 'ozbiljni rizik' te ljudima omogućuju da 'peru novac koji su priskrbili kriminalnim aktivnostima, izbjegavaju poreze pa čak i financiraju terorizam'.

Digitalni novčići osvajaju svijet

Tržišna kapitalizacija digitalnog novca ove je godine porasla za više od sedam puta i trenutno kotira na oko 150 milijardi dolara. Rast tržišta kriptovaluta u startu je pokrenula inicijalna ponuda novčića (Initial Coin Offering, odnosno ICO), vrlo popularna metoda sakupljanja sredstava za otvaranje startupa i kompanija. Ovo je potaklo brojne države, uključujući Kinu i Južnu Koreju, da krenu u borbu protiv ICO-a zbog prijetnje koju predstavljaju maloprodajnim investitorima.

Nacije protiv kriptovaluta

Za razliku od Kine i Južne Koreje koje su ICO proglasili protuzakonitim, Putin planira uvesti nešto umjerenije regulative.

'Trebamo iskoristiti prednosti koje dolaze s novim tehnološkim bankarskim riješenjima' rekao je ruski predsjednik. 'Vrlo je važno ne uspostavljati suvišne barijere, već stvoriti temeljne uvjete za daljnji razvoj i usavršavanje nacionalnog financijskog sustava'.