USAMLJENI BESKUĆNIK

Prvi put snimljen planet koji sam luta svemirom

14.11.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Znanstvenici su prvi put u povijesti uspjeli snimiti planet veličine nekoliko Jupitera koji luta svemirom bez ikakvih gravitacijskih veza

Usamljeni svijet nazvan CFBDSIR2149 osuđen je na skitnju, jer ga nijedna zvijezda nije zarobila svojom gravitacijom. To je prvi planet te vrste koji su znanstvenici uspjeli registrirati nakon desetak godina potrage za 'iglom u plastu sijena'.

Star je između 50 i 120 milijuna godina, ima temperaturu od oko 400 stupnjeva Celzijevih, što je dosta hladno za mladi planet, a vjerojatno je dio skupine od 30-ak mladih zvijezda koja je poznata kao AB Doradus Moving Group.

Otkrili su ga kanadski i francuski znanstvenici uz pomoć Vrlo velikog teleskopa Europske južne promatračnice u Čileu. Astronomi već dulje vrijeme znaju da bi ovakvi planeti morali postojati, međutim CFBDSIR2149 je prvi koji je ikada snimljen. Prema postojećim teorijama najvjerojatnije su ga u svemir lansirala neka tijela u matičnom sustavu u kojem je nastao. Samo njegovo postojanje dokaz je da su lutalice relativno česta pojava.

'Potraga za planetima koji kruže oko svojih zvijezda nalik je na proučavanje mušica koje lete jedan centimetar ispred udaljenih farova automobila', rekao je Philippe Delorme, voditelj istraživanja s Institut de planetologie et d'astrophysique de Grenoble i dodao: 'Ovo slobodno tijelo pružilo nam je priliku da podrobno istražujemo mušicu a da nam svjetla farova ne kvare posao.'

Znanstvenici u početku nisu bili sigurni trebaju li CFBDSIR2149 kategorizirati kao smeđeg patuljka ili kao planet. Smeđi patuljci su zvijezde koje nikada nisu uspjele pokrenuti nuklearne reakcije. No zvijezde su tijela koja naizgled zauzimaju fiksne položaje na nebu dok su planeti po definiciji lutalice bilo u svojem sustavu ili u svemiru. Sama grčka riječ planeta znači lutajuće nebesko tijelo.