e-usmjeravanje

Proučili smo portal koji zna sve o ponudi poslova i obrazovanju - evo kako vam može koristiti

23.06.2018 u 07:30

Bionic
Reading

E-usmjeravanje portal je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na kojem možete pronaći informacije i alate koji će vam pomoći u upravljanju karijerom, bilo da ste učenik, student, u procesu traženja posla ili promjene karijere. Što točno nudi?

Portal e-usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objedinjuje usluge karijernog savjetovanja za sve skupine, od učenika do već zaposlenih.

Na službenoj stranici stoji kako je tamo moguće pronaći 'informacije za izbor zanimanja, škole i studija, informacije o slobodnim radnim mjestima, vještinama koje su potrebne za traženje posla i brojne druge informacije koje će vam pomoći da lakše upravljate svojom karijerom'.

'Portal je nastao s idejom da se na jedno mjesto, lako dostupno, postave sve informacije koje su potrebne prilikom odabira karijere, traženja posla, boljeg planiranja budućnosti, postavljanja i ostvarivanja ciljeva u karijeri', stoji u uvodnom videu o portalu.

Tri koraka za uspješniju potragu za poslom

Prva stvar koju će potencijalni poslodavac vidjeti  u vašoj prijavi za posao je molba. Molba nije samo prateće pismo uz životopis, već prilika da se istaknete u mnoštvu drugih kandidata čije prijave poslodavac zaprima te da ga uvjerite da upravo vas pozove na razgovor ili u sljedeći krug natječaja.

Uspješno sastavljanje životopisa je jednostavno ako znate što sve trebate uključiti. Ukratko, potrebno je navesti svoja znanja, vještine i iskustvo te prilagoditi ove informacije radnom mjestu za koji se natječete.

Nakon što ste uspješno savladali prva dva koraka, odnosno sastavili molbu i životopis, vrijeme je da se pripremite za razgovor za posao s potencijalnim poslodavcem.

Osim informacija o srednjim školama, državnoj maturi, stipendijama, mjerama za poticanje zapošljavanja i drugo, moguće je saznati kako unaprijediti vještine traženja posla. Na stranici se mogu pronaći i edukativni videi o tome kako napisati dobru molbu i životopis ili kako se pripremiti za razgovor za posao. Dostupni su i alati za samoprocjenu interesa i kompetencija kako bi se olakšao izbor zanimanja koja su najprimjerenija procijenjenim profesionalnim interesima.

Kako koristiti portal?

Portal nudi informacije o više od 250 zanimanja, što uključuje opis posla, potrebno obrazovanje i vještine. Oni koji traže posao, također mogu pronaći sve relevantno uz trenutnu ponudu poslova u hrvatskoj, ali i Europskoj uniji.

Korisnicima su na raspolaganju dva načina korištenja. Putem opcije Kompas karijere iznad odaberite skupinu kojoj pripadate: učenici, studenti, nezaposleni, zaposleni. Kompas karijere vas usmjerava do informacija, uputa i alata koji su za vas najkorisniji. Informacije za vašu skupinu također su označene pripadajućom bojom te će vam pomoći u lakšem pretraživanju sadržaja. No možete koristiti i direktno pretraživanje informacija u izborniku na vrhu stranice. Na taj način pretražujete sve dostupne informacije, vezane uz pojedina karijerna područja.

Radionice za nezaposlene

Jedan od korisnih alata je i Plan karijere. On pomaže korisnicima da svoje želje i vještine oblikuju u kratkoročne i dugoročne ciljeve te poduzmu potrebne korake za njihovo ostvarivanje.

Tu su i savjeti za traženje posla te informacije o korisnim radionicama za one koji su u tom procesu. Mnogi ne znaju da nezaposleni u evidenciji HZZ-a imaju pravo na besplatne radionice namijenjenim stjecanju vještina traženja posla. One obuhvaćaju:

  • samoprocjenu vlastitih potencijala - radionica je namijenjena svima kojima je potrebna pomoć u procjeni vlastitog radnog potencijala u definiranju profesionalnih ciljeva i razvoju vještina upravljanja karijerom
  • kako tražiti posao - namijenjena je svima koji žele unaprijediti vlastite metode i tehnike traženja posla tj. naučiti nešto više o pretraživanju baza podataka o ponudi radnih mjesta te samostalnoj izradi životopisa i molbe za posao
  • kako se predstaviti poslodavcu - radionica je namijenjena onima koji trebaju pomoć u pripremi za razgovor s poslodavcem.

Portal je nastao u sklopu projekta 'Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima', a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  • +3
Odjeća za posao Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara/Mango/hm