KAO KUTIJA ŠIBICA

Proto-X mini-letjelice su zabavnije no ikad

07.01.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Još otkako su se pojavili u 2014., Proto-X 'nano-quadcopter' letjelice su postale vrlo popularne. Za to nije bila bitna tek minijaturna veličina ovih multirotora, već i odgovarajuća cijena od svega 30 američkih dolara. Na sajmu CES 2015 kompanija Hobbico je prezentirala i dva nova modela, nešto bogatijih mogućnosti

Proto-X FPV (First Person View) je najbitniji novitet. Riječ je o (i dalje) minijaturnoj letjelici kojoj je dodana 720p kamerica s dometom odašiljanja od 70-tak metara. Osim prijenosa videa na 4,5-inčni ekran pripadajućeg kontrolera, ova verzija video može i snimati na microSD karticu.

Kako se i očekuje, Proto-X FPV sadrži žiroskop i akcelerometre kako bi let bio što stabilniji i zabavniji. FPV na žalost i dalje ostaje (relativno) skup sport pa će za ovaj model valjati izdvojiti kakvih 225 dolara.

Još jedan od noviteta je Proto-X SLT (Secure Link Technology), nešto unaprijeđenija verzija minijaturnog multirotora mase svega 11,5 grama. Ovaj model dobiva kvalitetniji i bolji kontroler uz dodatne mogućnosti (izvođenje trikova u zraku). Što je bitnije, cijena ovog multirotora je svega 10 dolara viša od izvornika (ukupno 40 dolara s kontrolerom).

Više o modelima je moguće saznati u promotivnim filmovima:

Proto-X mini-letjelice su zabavnije no ikad