RECENZIJA

Pronašli smo viteza u sebi uz borilačku poslasticu For Honor

17.03.2017 u 06:04

Bionic
Reading

Svi zapečeni obožavatelji srednjovjekovnih borilačkih vještina u For Honoru bi mogli pronaći puno više nego što su ikad sanjali. Oni koji žele igrati igru za jednog igrača mogli bi se pripremiti za nešto drukčije iskustvo

For Honor je borilačka igra u kojoj umjesto šakama likovi stvari rješavaju vrlo oštrim sječivima i vrlo teškim čekićima. Glorificirana arena u kojoj igrači preuzimaju uloge triju glavnih frakcija – samuraja, vikinga ili vitezova svodi se zapravo na izbor niza klasa i pripadajućih im borbenih stilova.

Najbolja stvar oko ove igre je, doduše, koliko ju je lagano shvatiti. Sustav kontriranja, pariranja i napada toliko je jednostavan da graniči s banalnošću sve do trena kad naiđete na pravog živog protivnika. U tom trenu ćete na bolni način shvatiti da jednostavnost nužno ne znači lakoću. For Honor je zapanjujuće dinamična borilačka igra iz trećeg lica u kojoj nikad, ali nikad nećete imati osjećaj da se stvari oko vas zbivaju prebrzo. Ono što je zapravo centralni fokus iskustva je pristup borbi koji tajming kombinira s analiziranjem protivničkog stila i korištenje okoline za maksimalan učinak. I što je zapravo (barem po meni) najbolji dio je metagame u kojemu igrači zapravo istražuju što to znači biti častan.

Naime, For Honor možete igrati zapanjujuće govnarski. Guranje protivnika niz zidine i napadi s leđa samo su dio arsenala koji možete iskoristiti za savladavanje likova i iskreno, nisam ostao iznenađen kad sam na internetu pronašao čitavu hrpu igrača koji slijede i zagovaraju vitešku čast i borbu jedan na jedan. Ovo pogotovo dolazi do izražaja u mečevima gdje se sukobljavaju timovi. Umjesto da više igrača napada jednog, nerijetko se priča svodi na časni pristup gdje, u slučaju nadbrojavanja, igrači u borbu ulaze jedan po jedan kako bi protivniku dali šansu da pobijedi. Ovo je, barem u okvirima borilačke igre za PC i konzole, briljantno.

Što se same igre tiče, ona u sebi sadrži nekoliko kompetitivnih modova za solo igru i timske mečeve, dajući igraču niz opcija za izražavanja nasilnih tendencija. Igru za više igrača prati i donekle šuplji mod za jednog igrača koji, makar ni blizu spektakularan kao multiplayer i dalje koristi jednoj dobroj stvari – igrače uči kako igrati igru.

Naime, kampanja prati tri protagonista koji dolaze u susret s misterioznim vođom Apollyonom i na elegantni način igrače upoznaje s mehanikama i različitim klasama. Ovo funkcionira kao sjajni dodatak na tutorial i kao užasni razlog za igranje igre u modu za jednog igrača. Naime, koliko god For Honor dobro izgleda i koliko god zanimljive klase bile, sukus iskustva je sama borba protiv drugih gejmera koja je deset puta intenzivnija od čitava kampanje za jednog igrača.

Dakle, ne postoji previše razloga zašto bih ovaj naslov predložio gejmerima koji zaziru od igre online. For Honor, iako ima kampanju koja nije užasna, funkcionira najbolje kad s društvom igrate protiv ljudi na drugom kraju svijeta. Ovo, jasno, ne znači da igra ne valja već da je njezin primarni fokus, kao i kod svake druge borilačke igre, na multiplayeru.

Također, ono što je čini zbilja izvrsnom je to što pobjeda barem u osnovnim okvirima kvalitetne Internet veze za sve igrače – zavisi o vašoj vještini a ne o broju bitaka koje ste pobijedili. Ako želite biti dobri i ako vas svi premlaćuju, jedino što možete napraviti je vježbati i naučiti igrati bolje. To je, iskreno, pored dogovornih pravila dvoboja koja kolaju internetom, najbolja stvar kod For Honora.

Ako volite borilačke igre koje zahtijevaju visoku razinu znanja te koje daju veliku zadovoljštinu nakon što u multiplayeru nadmašite protivnika – u ovom biste naslovu mogli pronaći sate i sate vrhunske zabave. Ako više volite igre za jednog igrača, For Honor nudi gore spomenutu mlaku kampanju koja, budimo iskreni, na kraju dana služi samo zato da bi autori mogli reći da igra ima kampanju za jednog igrača. Drugim riječima, ako igrate For Honor, bacite se na multiplayer jer u njemu leži najveći užitak koji ćete doživjeti uz ovaj izvanredni borilački naslov.

7 minuta For Honora!
 • Ime: For Honor
 • Žanr: borilačka igra
 • Proizvođač: Ubisoft Montreal
 • Izdavač: Ubisoft
 • Platforme: PC, Xbox One, PlayStation 4

Plus:

 • grafika
 • atmosfera
 • intuitivni sustav borbe
 • brzi mečevi
 • zanimljiv dizajn likova
 • gameplay temeljen na vještini

Minus:

 • igra vam ni u jednom trenu ne brani da budete podmukli dušman
 • kampanja za jednog igrača je praktički čisti filler
For Honor Izvor: Screenshot / Autor: Ubisoft