ESPORTOVI

Profesionalni igrači na rubu živaca: Valve je službeno otkazao Dota 2 Winter Major

14.01.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Problem je, pišu izvori, u tome što je do odluke došlo prekasno te što je cijela stvar velik broj organizatora koštala jako puno novca

Valve je otkazao prvi Dota 2 Major turnir u 2022. Događaj se trebao odviti u veljači te postati temeljem za zimsku turneju profesionalne scene (Winter Tour).

'Uoči zatvaranja sezone Winter Toura Dota Pro Circuita 2021-2022, donijeli smo tešku odluku otkazivanja prvog Majora.' piše u službenom blogu. 'Premda su se svi veselili internacionalnom LAN događaju, brzina širenja novih varijanti Covida-19 rezultirala je oštrijim restrikcijama putovanja te je mnogim kvalificiranim timovima onemogućila putovanje do mjesta održavanja turnira.'

Zbog ove će odluke zimska turneja završiti nakon svih regionalnih turnira. Valve je također rekao da će bodovi koji su trebali biti dodijeljeni tijekom ovog Majora biti prebačeni na drugi i treći Major. 'Na ovaj način balans bodova među regionalnim i međuregionalnim turnirima ostaje netaknut'.

Reakcija je u zajednici Dota 2 igrača i organizatora bila odgovarajuće negativna - ne zato jer fanovi Dote 2 misle da je Valve trebao ignorirati Covid i nastaviti s organizacijom. Kasno otkazivanje uzrokuje neke i ozbiljne probleme za profesionalne Dota 2 timove - u financijskom i plasmanskom smislu. Nadalje, ne postoje informacije o tome kad će se igrači moći prebaciti među timovima - što se obično radi nakon Majorsa.

Da se događaj održao, on ne bi imao publiku. Dota 2 LAN eventovi održavaju se u privatnom okružju već dvije godine, dok su planovi za publiku uživo tijekom Internationala 10 u Bukureštu - otkazani.

Ovi su se problemi, doduše, poklopili s hrpom kritika prema igri, odnosno načinu na koji ju Valve vodi. Kompanija je vrlo poznata po kompletnom manjku komunikacije koji je jedna stvar ako pričamo o razvoju igre, a potpuno druga kad govorimo o odlukama koje doslovno utječu na nečija sredstva za život. Odluka otkazivanja Majora objavljena je u blogu bez ikakvih dodatnih informacija - što je opravdano razvijesnilo profesionalce i timove koji sad traže odgovore na hrpu raznih pitanja.

Mnogi smatraju da je Valve otkazivanjem turnira napravio veliku grešku, a cijela stvar se podudara sa općenitim kritikama prema Doti 2 gdje neki misle da je zadnji battle pass bio pljačka, dok drugi kažu da Valve ne podržava ni igru ni scenu - igra već dugo vremena nije dobila nikakvu nadogradnju. U srži svega činjenica je da je Valve otkazao turnir u zanjem trenu - nakon što su organizacije već napravile planove i logistiku za turnire - plativši jako puno novca, piše PC Gamer.

Valve je opravdano odlučio da turniri uživo nisu dobra ideja zbog pandemije, no problemi profesionalne scene o načinu na koji je cijela stvar sprovedeno također drže stoju stranu priče.